Overslaan en naar de inhoud gaan

Next frontier authenticatie

Dat is goed nieuws voor de 70 procent van de bevolking die regelmatig zijn wachtwoord vergeet. Extrapoleren we dat naar de wereldbevolking dan worden miljarden inwoners van onze aardkloot blij van het feit dat innovaties in de technologie rond het concept van multimodale authenticatie, de authenticatie van wie ze zijn en of ze dat wel echt zijn, binnenkort een stuk makkelijker wordt.
© Pixabay
Pixabay

Het idee achter dit soort innovaties is om de toegang tot beveiligde apps te vereenvoudigen en nog veiliger te maken. Hierbij maken wachtwoorden en pincodes plaats voor het interpreteren en combineren van data rondom typepatronen, looppatronen, gezichtsherkenning en spraak. Het gaat er dus niet om wat je zegt en wat je typt, maar hoe je spreekt en hoe je typt.

Mogelijk dat de eerste generatie nieuwe authenticatie zal worden gebruikt als vervanging van een sms-code bij twee-trapsauthenticatie. Ook zou het zomaar kunnen dat we over niet al te lange tijd voor de pinautomaat staan, onze naam zeggen, in een camera kijken en ons geld uit de automaat halen. Vergelijkbare oplossingen liggen er voor het oprapen bij overheidsdienstverlening; aanvragen van een vergunning, belastingaangifte en dergelijke. Hoe makkelijk kunnen we het maken. De voorbeelden rond vergunningverstrekking en belastingaangiften komen niet uit de lucht vallen. We staan aan de vooravond van de ontwikkeling van een nieuw digitaal stelsel Omgevingswet. Dus het is niet gek nu al te onderzoeken welke nieuwe technologieën daarin een rol kunnen gaan spelen. De Belastingdienst staat met digitale dienstverlening al jaren vooraan. Dus nu de Belastingdienst samen met de banken bekijkt wat de mogelijkheden zijn van de door de banken ontwikkelde inlogmethode iDIN, klinkt het vanzelfsprekend dat ook wordt gekeken naar nog nieuwere ontwikkelingen op dit vlak in het kader van ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’.

Goed nieuws voor de 70 procent die vaak zijn wachtwoord vergeet

Al met al wederom boeiende disruptieve ontwikkelingen, in een achternamiddag bedacht en ontwikkeld en binnenkort gebruikersklaar. Vraag is natuurlijk wel wie waar de gegevens op dit dossier verzamelt, bewerkt en opslaat en hoe het zit met privacy. Maar goed, dat geldt voor eigenlijk alle IT-innovaties die op ons afkomen. Die discussie zal ongetwijfeld tegelijkertijd worden gestart met de onomkeerbare introductie van next frontier authenticatie.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in