Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland is het kwetsbaarst voor cyberaanvallen, waarschuwt NCTV

Door de in Nederland verregaande digitalisering zijn Nederlandse organisaties kwetsbaarder voor cyberaanvallen en stroomuitval dan bedrijven uit nabije landen. Alternatieven om in nood op terug te vallen zijn er te weinig. Ook wordt er te weinig geoefend op noodsituaties.
Deltawerken
© Shutterstock
Shutterstock

Dat stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg tegenover het FD. Doordat organisaties in Nederland het werk grotendeels met behulp van gecentraliseerde IT-systemen uitvoeren, is de kwetsbaarheid voor cyberaanvallen en de uitval van stroom en internetverkeer groter. Daar komt ook nog bij dat Nederlandse organisaties hun oude, niet-digitale werkwijzen te snel hebben afgedankt, waardoor ze daar in nood niet meer op kunnen terugvallen.

'Te weinig oefenen'

Aalbersberg wijst er ook op dat Nederlandse organisaties te weinig oefenen op noodsituaties. Vanuit Europese wetgeving is het verplicht om ook een noodbeleid te hebben.

IT-organisaties lijken door een tekort aan mensen en budget weinig ruimte te hebben om een goed noodsysteem te ontwikkelen. En als het er al is, is er ook weinig tijd om het goed en regelmatig te testen.

Een rondje van het FD langs diverse organisaties over welke noodsystemen zij hebben, leverde weinig op. Schiphol bijvoorbeeld, Tennet en het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam lieten daarover weinig los. De waterschappen waren wel open over hun noodplannen – zij kunnen binnen half uur alles weer met de hand bedienen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in