Overslaan en naar de inhoud gaan

NCSC deelt security-informatie voortaan ook met Cyberveilig Nederland

Brancheorganisatie Cyberveilig Nederland is door het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) aangewezen als een zogeheten OKTT binnen het Landelijk Dekkend Stelsel (LDS). Dat betekent dat het NCSC via de organisatie actiever informatie over dreigingen, incidenten en kwetsbaarheden kan uitwisselen met Nederlandse cybersecuritybedrijven.
cybersecurity
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Een zogeheten OKTT-organisatie heeft 'objectief kenbaar tot taak' om bij hen aangesloten organisaties of het publiek te informeren over voor hen relevante incidenten en dreigingen. Daarmee maken ze onderdeel uit van het LDS, waarin publieke en private bedrijven, sectorale en regionale samenwerkingsverbanden, het NCSC en het Digital Trust Center (DTC) informatie en kennis uitwisselen. Het NCSC is het centrale informatieknooppunt.

Het afgelopen jaar is het LDS uitgebreid met diverse nieuwe OKTT's, waaronder nu dus ook Cyberveilig Nederland. Dat betekent dat het NCSC vanaf nu relevante informatie over dreigingen, incidenten en kwetsbaarheden met de brancheorganisatie mag uitwisselen. Cyberveilig Nederland kan die informatie vervolgens weer delen met organisaties en bedrijven die bij hen zijn aangesloten.

De bedoeling is dat een groot deel van Nederland op die manier efficiënt en effectief geïnformeerd is, en waar nodig maatregelen kan nemen. "Cybersecuritybedrijven opereren in de frontlinie tegen criminelen en andere kwaadwillenden die grote schade toebrengen aan de Nederlandse belangen en economie. Door beter samen te werken en meer informatie met elkaar te delen kunnen we echt het verschil maken", zegt NCSC-directeur Hans de Vries in een verklaring. Het NCSC wil daarnaast de samenwerking met Cyberveilig Nederland en aangesloten organisaties intensiveren om "het situationeel beeld van het NCSC te verbeteren". 

LDS is nog niet dekkend

Cyberveilig Nederland-directeur Petra Oldengarm zegt blij te zijn met de nieuw verkregen status. "Al sinds onze oprichting medio 2018 benadrukken we het belang van informatie delen. We zijn dan ook ontzettend blij dat we de OKTT-status hebben verkregen. Als cybersecuritysector nemen we onze verantwoordelijkheid in het vergroten van de digitale weerbaarheid. De OKTT-status is een goede vervolgstap om dit samen met het NCSC en andere organisaties concreet verdere invulling te geven rondom het onderwerp informatiedeling."

De organisatie is echter niet de enige die al enige tijd het belang van informatiedeling benadrukt. Ook de Cyber Security Raad stipte het belang daarvan eerder dit jaar nog aan. "We kunnen het ons niet veroorloven dat onze cyberweerbaarheid in het geding komt doordat de informatievoorziening in ons land hapert", zei de organisatie eerder dit jaar.

De Cyber Security Raad vindt dan ook dat het LDS sneller uitgerold moet worden. Veel bedrijven vallen onder het huidige LDS namelijk nog buiten de boot, wat betekent dat zij geen concrete dreigingsinformatie voor hun branche ontvangen. De afgelopen maanden is het LDS echter wel flink uitgebreid. Zo werden de brancheorganisatie NBIP en Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport aangewezen als OKTT.  

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in