Overslaan en naar de inhoud gaan

Multinational voor miljoenen opgelicht via deepfakevideo

Een internationaal opererend bedrijf is voor omgerekend zo'n 23,6 miljoen euro opgelicht. Dat gebeurde nadat een medewerker van een vestiging in Hongkong voor de gek werd gehouden met een deepfakevideo, schrijft de krant South China Morning Post. Daarin gaf iemand die zich voordeed als de financieel topman de opdracht om geld over te maken. Volgens de Hongkongse krant heeft de politie niet bekendgemaakt om welk bedrijf het gaat.

deepfake
Shutterstock

Een medewerker van het bedrijf ontving medio januari een mailtje van de financieel directeur om in het geheim een transactie te doen. Volgens de politie had deze werknemer twijfels, maar die werden weggenomen nadat hij was uitgenodigd voor een videovergadering. Daar trof hij onder meer de financieel directeur en andere medewerkers, die er volgens de werknemer uit zagen en klonken als de mensen die hij kende.

15 keer overgeschreven

Daarop heeft de medewerker vijftien keer geld overgeschreven naar vijf verschillende bankrekeningen voor een totaalbedrag van 200 miljoen Hongkong-dollar. Pas nadat de werknemer contact had opgenomen met het hoofdkantoor van het bedrijf, kwam hij erachter dat hij was opgelicht.

De South China Morning Post meldt verder dat de politie nog onderzoek doet en dat er nog geen verdachten zijn aangehouden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in