Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister: banken vergoeden in vrijwel alle gevallen schade spoofing

Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) blijkt dat de schade door spoofing in vrijwel alle gevallen wordt vergoed, tenzij er een duidelijke aanleiding was om dit niet te doen. Dat meldt minister van Financiën Wopke Hoekstra in antwoord op Kamervragen van SP-Kamerlid Michiel van Nispen
internetbankieren
© CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped from original
CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped fro

Van Nispen wilde van de minister weten hoe het ervoor stond met het vinden van overeenstemming onder banken over wat nu precies valt onder "grove nalatigheid" van slachtoffers van spoofing. Om toekomstige gevallen van spoofing goed te kunnen beoordelen is het volgens Hoekstra belangrijk dat banken snel de definitie van de toetsingscriteria voor coulance vaststellen.

Het traject voor de criteria voor het vergoeden van schade door spoofing door de bank wordt binnenkort afgerond. Hierover geeft Hoekstra in mei meer duidelijkheid. De NVB heeft bij de minister ook aangegeven dat de totale schade als gevolg van phishing en telefoonnummerspoofing in het betalingsverkeer in 2020 39,5 miljoen euro bedroeg.

3508 gevallen

Bij zo’n 3508 gevallen bleek er sprake van telefoonnummerspoofing. Zo’n 96 procent daarvan werd vergoed. Sommige klanten wilden niet meewerken aan onderzoek of deden een valse melding. Bij een aantal gevallen is het onderzoek ook nog niet afgerond.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in