Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft dicht 97 lekken op Patch Tuesday

Microsoft heeft in zijn maandelijkse patchronde 97 lekken gedicht, waarvan er één al zeker wordt misbruikt voor ransomware-aanvallen. Daarnaast is een patch voor een 10 jaar oud lek nog maar eens uitgebracht.
Patch
© Shutterstock
Shutterstock

Van de 97 lekken waarvoor in de april-ronde patches zijn uitgebracht zijn er volgens Microsoft 7 van het niveau ‘critical’. Eén daarvan kan aangeduid worden als zero day lek. Dit lek dat nu al enkele maanden wordt misbruikt om de Nokoyawa-ransomware uit te voeren, betreft CVE-2023-28252. Dit lek bevindt zich in de Windows Common Log File System (CLFS) driver. Het lek is ontdekt en gemeld aan Microsoft door beveiliger Kaspersky. Microsoft heeft eerder al diverse vergelijkbare zwakke plekken in de CLFS-driver moeten dichten.

10 jaar oud

Opmerkelijk is ook de patch voor een 10 jaar oud lek, die Microsoft in deze ronde opnieuw uitbrengt. Het gaat om een lek uit 2013, CVE-2013-3900, dat nu vrijwel zeker weer wordt misbruikt door de Noord-Koreaanse Lazarus Group. Het betreft een signaturevalidatielek in de Windows WinVerifyTrust-fuctie. De patch was in 2013 een zogeheten opt-in patch omdat er mogelijke problemen konden ontstaat als de patch zou worden doorgevoerd. De patch is nu zo aangepast dat hij geschikt is voor meer platforms en hij is voorzien van meer adviezen aan organisaties om problemen te voorkomen bij installatie ervan. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in