Overslaan en naar de inhoud gaan

Meerderheid CIO's bij overheid kent meldplicht niet

Dat blijkt uit onderzoek van beveiliger Sophos onder 262 IT-managers bij instellingen in de zorg, het onderwijs, het vervoer, financiële instellingen en de overheid.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De Meldplicht Datalekken gaat vanaf 1 januari 2016 in. Eerder deze maand werd al bekend dat meer dan de helft van de organisaties nog niet klaar is om aan de meldplicht te kunnen voldoen.

Van de IT-managers die de meldplicht wel kennen, is de helft geïnformeerd via zijn eigen netwerk en ruim een derde via de media.

Maar ook de organisaties die wel weten dat de meldplicht er aan komt, zijn nog niet bepaald allemaal in actie gekomen. Slechts 29 procent heeft al maatregelen genomen om aan de meldplicht te kunnen voldoen. 44 procent is wel van plan het nog te doen maar 15 procent heeft totaal geen plannen en 13 procent weet niets van eventuele plannen binnen zijn organisatie af.

Over wie de organisatie daar klaar voor moet maken, verschillen de meningen sterk. Ruim een derde vindt dat de IT-afdeling hier het voortouw in moet nemen en een kwart ziet dat als een taak voor het managementteam of de bestuurders. Maar ook wordt gedacht aan een speciaal projectteam (11 procent) of de juridische afdeling (10 procent).

Pieter Lacroix, managing director van Sophos Nederland, vindt dat de overheid veel meer ruchtbaarheid moet geven aan de invoering van de meldplicht. "Richting consumenten die meer rechten krijgen, maar ook richting Nederlandse bedrijven en instellingen die serieus aan de slag moeten met beveiliging en versleuteling van gegevens.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in