Overslaan en naar de inhoud gaan

'Meerdere overheidsorganisaties hebben problemen met logging'

Meerdere overheidsorganisaties hebben problemen met logging. Dat wordt duidelijk uit een interview van Arthur van Baaren, algemeen directeur van de Rijksrecherche, met NRC.
Torentje
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

In het interview vertelt Van Baaren over criminelen die ambtenaren zoeken die informatie willen verkopen. Volgens Van Baaren zijn er bijvoorbeeld corrupte ambtenaren die paspoorten op bestellingen leverden aan criminelen. Eind vorig jaar werd een voormalig ambtenaar van de gemeente Den Haag hier bijvoorbeeld voor veroordeeld.

De Rijksrecherche bracht naar aanleiding van een eerder onderzoek naar een belastingambtenaar een rapportage uit over problemen met logging, waarbij digitaal wordt vastgelegd wie wanneer toegang vraagt tot welke bestanden met gevoelige informatie. “Als een organisatie die logging niet op orde heeft, bemoeilijkt dat het onderzoek naar het lekken van informatie, zo bleek uit het onderzoek naar de betrokken belastingambtenaar. Ook hier geldt dat de Belastingdienst niet de enige organisatie is met dit probleem”, zo vertelt Van Baaren.

Bewustwording

Hij vertelt verder dat bevindingen van de Rijksrecherche rondom de belastingambtenaar heel hard zijn aangekomen. “Er wordt ook heel hard gewerkt aan de problemen die wij hebben geconstateerd. Meer in het algemeen is het van belang dat overheidsdiensten zich bewust zijn van het feit dat ogenschijnlijk onschuldige informatie voor criminelen van grote waarde kan zijn.”

De Rijksrecherche heeft inmiddels een signalenkaart ontwikkeld waarin wordt aangegeven wat gedaan kan worden om corruptie te voorkomen. Logging kan in sommige gevallen sluw omzeild worden, ook door hackers die zich onrechtmatige toegang tot systemen hebben verschaft. AG Connect schreef eerder over hoe organisaties daar mee kunnen omgaan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in