Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer keuze voor DNS-over-HTTPS in Firefox

Mozilla kondigt aan Firefox te voorzien van NextDNS als een tweede aanbieder van DNS-over-HTTPS. Daarmee wil de organisatie tegemoet komen aan de kritiek dat gebruikers alleen van de beveiligingsoptie gebruik kunnen maken door al het verkeer via CloudFlare-servers te laten lopen.
big data network
© CC0 - Unsplash.com
CC0 - Unsplash.com

DNS-over-HTTPS is een protocol dat er voor zorgt voor de beveiliging van de allererste stappen bij het opvragen van een webpagina - dus de beveiligde HTTPS-verbinding wordt opgezet. In die eerste stap zoekt een browser via het Domain Name Server (DNS)-systeem naar het IP-adres van de server waarop de opgevraagde pagina wordt gehost.

In de meeste gevallen gaat dit verzoek nog als 'plain text' over internet en biedt kwaadwillenden de mogelijkheid verkeer om te leiden. Bovendien levert deze eerste stap internetaanbieders de mogelijkheid data te verzamelen over de opgevraagde pagina's. Bij DNS-over-HTTPS leidt de browser de DNS-opvraging via een beveiligde tunnel naar een DNS-server.

Mozilla is als browserproducent voorloper door de invoering van DNS-over-HTTPS in Firefox. Ook Google werkt aan deze toepassing in de Chrome-browser. Mozilla kreeg echter kritiek dat het alleen mogelijk was de DNS-servers te gebruiken van Cloudflare, het bedrijf waarmee Mozilla de beveiliging heeft opgezet. Daarin komt Mozilla gebruikers nu tegemoet door de DNS-servers van NextDNS al alternatief aan te bieden.

Er is echter nog steeds geen sprake van een vrije keuze welke DNS-servers bevraagd worden. Ook aan de klacht dat iedereen die de DNS-over-HTTPS-dienst wil gebruiken van een Amerikaanse dienstverlener gebruik moet maken - die dus onder de Amerikaanse jurisdictie valt - is niet tegemoet gekomen. NextDNS is gevestigd in Californië.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in