McAfee: Aantal kwaadaardige websites verdubbeld

Hoewel het fenomeen malware dus nog steeds sterk groeit, was in het 4e kwartaal in feite sprake van een afname van de groei. De toename was volgens McAfee zelfs 'significant lager' dan in de laatste 3 maanden van 2010.
Mobiele apparatuur levert nieuwe risico's op
Vincent Weafer, senior vicepresident van McAfee Labs, signaleert een belangrijke verschuiving in de achterliggende motieven voor cyberaanvallen. "In toenemende mate zien we dat geen enkele organisatie, platform of apparaat immuun is voor de steeds verfijndere en doelgerichtere aanvallen." Weafer voegt eraan toe dat het groeiende gebruik van mobiele apparatuur door zowel consumenten als bedrijven nieuwe veiligheidsrisico's oplevert, en nieuwe problemen bij de bescherming van gegevens met zich meebrengt.
Gemiddeld is 1 op 400 URL's kwaadaardig
In het 4e kwartaal staken volgens McAfee Labs dagelijks gemiddeld 9300 nieuwe websites met malware de kop op. Aanzienlijk meer dan in het 3e kwartaal, toen er per dag 6500 sites met malware bijkwamen. Gemiddeld verwijst 1 op de 400 URL's naar een kwaadaardige website en op piekmomenten zelfs 1 op 200.
Nederland herbergt na VS meeste malware-sites
In totaal waren op internet eind vorig jaar meer dan 700.000 sites met malware actief. Opvallend is de positie van Nederland: na koploper de Verenigde Staten huisvesten servers in Nederland het grootste aantal kwaadaardige websites. Daarna volgen Canada, Zuid-Korea en Duitsland.
Zowel het 4e kwartaal als 2011 waren "verreweg de drukste periode" voor mobiele malware die McAfee ooit heeft waargenomen, aldus het rapport. Het Android-platform van Google is nu met stip het belangrijkste doelwit geworden voor makers van dergelijke kwaadaardige software.
Rootkits vertoonden lichte afname
De zogeheten rootkits – malware die zichzelf verbergt – vertoonden in het 4e kwartaal een lichte daling. Rootkits hebben in 2011 wel een grote bijdrage geleverd aan de toename van de totale hoeveelheid malware. Vergeleken met het 3e kwartaal was de groei van nep-antivirussoftware – die in werkelijkheid vaak malware bevat en in elk geval niet echt effectief is tegen virussen– een stuk minder.
Verder is de hoeveelheid malware voor het Mac OS het laatste halfjaar op een heel laag niveau gebleven. In het 2e kwartaal van 2011 was juist sprake van een opvallende toename.
Spam op laagste niveau in jaren
Een lichtpuntje is dat ongewenste reclamemail (spam) eind vorig jaar zijn laagste niveau in jaren bereikte. Dat geld tin het bijzonder voor landen als het Verenigd Koninkrijk, Brazilië, Argentinië en Zuid-Korea. Wel constateert McAfee dat de huidige gerichte fishing- en spam-mailtjes 'zeer geavanceerd' in elkaar zitten.
Na een rustige augustus veerde de toename van botnets in november en december weer op. In landen als de VS, Brazilië, Spanje en India was de toename aanzienlijk. Onder meer in Duitsland en Rusland was juist sprake van minder botnets. Het grootste botnet is nog steeds Cutwail, terwijl Grum in het 4e kwartaal na een langdurige daling een significante groei te zien gaf.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee