Overslaan en naar de inhoud gaan

Is 8 een Geluksgetal?

8 is een Chinees geluksgetal. 8 is ook het gemiddeld aantal met internet verbonden apparaten in een Amerikaans gezin. In Nederland is dat gemiddelde 5. Is het Amerikaanse gezin dus gelukkiger?

Als beveiliger kan ik zeggen dat het eenvoudiger is om 8 apparaten aan te vallen dan 5. Van die 8 is er bijna zeker één Android telefoon of tablet en één webcamera. We weten inmiddels dankzij de Dyn-aanval dat webcamera’s niet alleen een goed doel zijn voor gluurders maar ook een perfecte lanceerbasis voor een gecoördineerde DDoS aanval. En nu, met Wi-Fi deurbellen en -camera’s, Bluetooth deursloten, slimme thermostaten en veel meer hebben wij een perfect aanvalsterrein gecreëerd. Met andere woorden: de technologie die ons veiliger zou moeten maken maakt ons leven dus onveiliger. Niet gelukkiger.

Aan de basis van dit probleem ligt trouwens iets fundamenteels: luiheid. Het merendeel van de apparaten die we gebruiken hebben nog hun (eenvoudig te vinden) standaard wachtwoord. Laten we nou eens afspreken dat we alle apparaten die we deze Sinterklaas- en Kerstperiode aanschaffen direct van een nieuw goed wachtwoord te voorzien en de vrije tijd rond Nieuw Jaar te gebruiken om dat ook voor die 5 andere apparaten te doen.

Tenslotte, als mens is het mijn opinie dat het bezit van meer apparaten ons niet gelukkiger maakt. Meer open communicatie waarbij we elkaar in de ogen kijken wel.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in