Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT-fraude met vaccinatiebewijzen ontdekt bij GGD

GGD GHOR Nederland, de koepelorganisatie van GGD’en, heeft aangifte gedaan bij de politie tegen twee voormalige uitzendkrachten die vaccinatiebewijzen zouden hebben gemanipuleerd. Deze fraude met bewijs voor coronavaccinatie is aan het licht gekomen door digitaal onderzoek van het Security Operations Center (SOC) van de GGD'en.
QR-code scannen
© ministerie van VWS
ministerie van VWS

De twee verdachten zouden in het computersysteem vaccinaties hebben geregistreerd van mensen die helemaal geen prik hadden gekregen. Die mensen kregen daardoor ten onrechte een QR-code in de app CoronaCheck, en daarmee dus toegang tot locaties en evenementen waar een bewijsplicht voor coronavaccinatie geldt.

Onderzoek terug in de tijd

GGD GHOR meldt nu in een persbericht dat de ex-uitzendkrachten de gegevens van mensen hebben gemanipuleerd in het computersysteem op hun werkplek bij de GGD. Deze manipulatie van vaccinatiebewijzen is onlangs aan het licht gekomen toen het SOC van de GGD'en digitaal onderzoek deed naar afwijkend gebruik van de computersystemen bij het aanmaken van vaccinatiebewijzen.

"De software legt elke handeling van een medewerker vast, waardoor onderzoekers de manipulatie ook achteraf nog kunnen vaststellen", legt GGD GHOR uit in het persbericht. Het genoemde digitale onderzoek wordt nu met terugwerkende kracht uitgebreid. De koepelorganisatie wil zo zicht krijgen op eventuele andere gevallen van fraude met vaccinatiebewijzen. Op basis van de eerste resultaten van dit zorgvuldige en daarmee tijdrovende onderzoek verwacht GGD GHOR Nederland meer aangiften te zullen doen bij de politie.

Ontvangers bekend

De organisatie meldt nog niet hoeveel onterechte QR-codes op deze manier zouden zijn aangemaakt, omdat het onderzoek nog loopt, maar zegt dat de ontvangers uit het hele land komen. Deze 'begunstigden' van de fraude door voormalige uitzendkrachten bij de GGD zijn bekend bij de koepelorganisatie. "We beraden ons op hoe wij zullen omgaan met de ten onrechte aangemaakte vaccinatiebewijzen in de GGD-dossiers", laat een woordvoerder weten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in