Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws voor Marc Gill'ard

De vraag is of onze persoonsgegevens hierdoor ook echt beter worden beschermd? Of trekken websites een te grote broek aan met een verklaring uit een generator?
Business
Shutterstock
Shutterstock

Papieren tijgers

Ik vind het een sympathiek initiatief, net als de Meldplicht Datalekken die sinds 1 januari van kracht is. Helaas lossen deze papieren tijgers het werkelijk probleem niet op. De meldplicht regelt dat als jouw persoonsgegevens op straat liggen, jij en de toezichthouder worden geïnformeerd. Ondertussen is een onbekende met jouw persoonsgegevens aan de haal en mag je duimen dat de schade meevalt. De meldplicht heeft wel een afschrikwekkende werking, maar willen we niet liever voorkomen dan genezen?

Benchmark

Uit de Nationale Privacy Benchmark blijkt dat het met voorkomen slecht gesteld is bij de bijna 100 deelnemende organisaties. Slechts 36 procent van deze organisaties weet welke persoonsgegevens zij verwerkt. En 69 procent ziet als belangrijkste risico dat zij zelf persoonsgegevens onvoldoende beveiligt. Weinig hoopvolle cijfers, dus tijd voor een andere aanpak!

Privacy by design

Voorkomen kan, met technische en organisatorische maatregelen om persoonsgegevens te beschermen. Maar ook door persoonsgegevens alleen te gebruiken voor het beoogde doel. Privacy by design zie daarbij als enige juiste uitgangspunt, waarbij je bij de ontwikkeling van elk product of dienst vooraf rekening houdt met privacybescherming.

Beter nadenken

Ik hoop dat de aandacht voor privacy zorgt dat we ons snel realiseren waar het echt over gaat. Een verklaring en meldplicht zijn daarbij niet afdoende. Pas als organisaties nadenken over welke persoonsgegevens ze écht nodig hebben en de beveiliging daarvan in orde is, nemen ze privacy serieus!

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in