Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws voor Bertil Holthuis

Wat het bericht signaleert is heel herkenbaar: we zijn van nature gemakzuchtig en goed van vertrouwen. En ja, het is bekend dat de menselijke factor zeer bepalend is voor de IT-beveiliging, dat is hier ook wel vaker gesignaleerd. Het zijn dan ook de redenen voor die luiheid die ik opmerkelijk vind.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Een ruime meerderheid denkt dat het eigen gedrag weinig impact heeft op de beveiliging en veel kennis van dreigingen is er ook niet. Tja, dat hangt natuurlijk samen! Ik vraag me af wat er dan binnen de organisaties van die meerderheid gedaan wordt aan bewustmaking. Of moeten de werknemers die informatie maar uit de krant halen?

Het meest opmerkelijk is toch dat er blijkbaar veel werknemers zijn die er van uitgaan dat het bedrijf de beveiliging voor ze regelt. Natuurlijk regelen wij beveiliging en die is ook niet vrijblijvend. In mijn bedrijf kiezen we er bijvoorbeeld voor de werknemer te verplichten geregeld een nieuw wachtwoord te kiezen dat ook nog aan een aantal criteria moet voldoen. We hebben de beveiliging gecentraliseerd en dat helpt ook om over de hele linie binnen de onderneming een uniform beleid door te voeren. Dat maakt het ook duidelijk voor onze werknemers. Dat laat onverlet dat de werknemer ook zelf een verantwoordelijkheid heeft en die ook moet nemen.

Dat de baas alles maar moet regelen is een attitude uit de vorige eeuw. Van werknemers verwachten we vandaag de dag dat zij ook zélf verantwoordelijkheid nemen. Denk maar aan thuiswerken. En we klokken toch ook niet meer? Dat kan alleen op basis van vertrouwen en dat vertrouwen is er als werknemers hun verantwoordelijkheid nemen. Als we dat nu de gewoonste zaak van de wereld vinden, moeten die gemakzucht en het ontlopen van verantwoordelijkheid rond beveiliging toch snel uit te bannen zijn.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in