Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Lex Schampers

Eigenlijk zijn er 2 nieuwtjes die los van elkaar naar binnen kwamen, maar eigenlijk veel verband met elkaar houden.
Business
Shutterstock
Shutterstock
  1. Het feit dat Ethernet zijn 40ste verjaardag viert met dank aan Bob Metcalfe
  2. Een hacker-bolwerk dat in India ontdekt is en via het Internet aanvallen uitvoert over de gehele wereld door middels cyberaanvallen

Ooit vernam ik op lezingen van Jan Mastenbroek (in de tachtiger jaren) dat de mens graag middelen gebruikt waar je het woord “Tele-” voor kon zetten. Televisie, Telefax, Telex, Telegraaf, et cetera. Kortweg ver kunnen kijken, lezen, schrijven kopiëren en zo meer. Met dank aan Bob Metcalfe en vele vakgenoten zijn het lokale netwerk, het interlokale netwerk en het globale netwerk mogelijk gemaakt, waar wij als mens al die Tele-zintuiglijke werkzaamheden konden gaan uitvoeren. Het woord Telewerken had ik nog niet genoemd, maar voilá, bij deze. Wat een genot.

Edoch er is nog een nieuw woord bijgekomen, dat ik in deze rij dan wel passend vind en dat is Tele-criminaliteit. Ik vraag mij af of Bob Metcalfe en zijn vakgenoten dat toen al voorzagen, waarschijnlijk niet. Toch hebben wij er heden mee te maken en moeten wij er mee dealen. DDoS aanvallen op de banken en andere branches, je kunt ze zelfs aanvragen en inhuren.

In het artikel van het hacker-bolwerk blijkt dat het zelfs bedrijfsmatig en in projectvorm in India opgepakt wordt. Meerdere vormen van phishing zijn nu al genoemd. Het houdt niet op. Mijn vermoeden is dat het voorlopig niet zal ophouden. De race tussen de computercrimineel / hacker enerzijds en de opspoorders / politie anderzijds zal ongetwijfeld op deze digitale snelweg voortduren en verharden.

Vanuit deze optiek wil ik toch een parallel leggen met de met de “normale” wereld versus de digitale wereld. Daar waar in de historie de Hunnen en de Gothen en vele anderen na hen, al fysiek op de mensheid inha(c)kten, gebeurt het nu in de digitale wereld. Vroeger sprak men over een technische voorsprong, nu over technologische voorsprong. Wellicht is daar wat van te leren uit het verleden. Een halt toeroepen aan de cybercriminelen is nu aan de orde. Gezien de massale aanvallen op de banken en de andere branches, denk ik dat het nu ook (en hoop het) die aandacht krijgt die het verdient van de politiek en het topmanagement. Namelijk: de cyberbarbaren staan voor de deur! Het motto hierbij is dan ook, verzamel uw krachten en verzin tegenmaatregelen.

Toch wil ik dit stukje positief afsluiten. De komst van de netwerken en het Internet is een zegen voor de mensheid. De snelheid waarmee de informatie over de wereld gaat en het feit dat we technologische hoogstandjes kunnen verrichten in bijvoorbeeld de medische branche (robotica, diagnosticeren en opereren zonder dat de dokter ter plekke moet zijn!) zijn dankzij Bob Metcalfe en zijn vakgenoten mogelijk gemaakt. En daarvoor past alleen een groot dankwoord aan hen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in