Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens José Stijntjes

De afgelopen week lagen gegevens over vergaderingen bij Defensie en over theaterbezoek geboekt via de Nationale Theaterkassa op straat. Daar zouden interessante toneelstukken over geschreven kunnen worden. Maar de personen die achter de gegevens schuil gaan zullen ongetwijfeld een hoofdrol weigeren.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Er was wel een hoofdrol weggelegd voor patiënten die zich in een bijzonder kwetsbare situatie bevonden en zonder het te weten werden gefilmd door derden die niets met hun medische situatie te maken hadden.

Veiligheid van gegevens, bescherming van privacy, bescherming van cruciale informatie staat al jaren hoog op de lijst van IT-issues. Hoewel de issues elkaar in een steeds hoger tempo opvolgen zijn er kennelijk nog steeds geen afdoende manieren om er mee om te gaan. In gesprekken daarover met IT-managers en beveiligingsspecialisten komt steeds weer het woord hygiënefactor naar boven: veiligheid is pas een issue als het kalf al is verdronken. De nadruk zou niet alleen op IT moeten liggen, ook op kansen en risico’s voor de organisatie, en vooral de menselijke factor, want ook hier weer was sprake van een Defensiemedewerker die nog steeds gebruik maakte van een fabriekswachtwoord. Wet- en regelgeving lijkt een schijnveiligheid, want die werd met voeten getreden. Niet alleen door hackers, ook door goed bedoelende professionals.

Bij het benutten van kansen die IT-mogelijkheden ons bieden, zoals ook beschreven wordt in het artikel “Zakelijke apps zitten in de lift”, is beveiliging eerder een basisbehoefte dan een hygiënefactor: security in de hoofdrol.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in