Het opvallendste nieuws volgens Jacques Schuurman

Het markeert de klassieke reflex van beleidsmakers: als een paar slechteriken niet goed te beheersen zijn, moet de door hen gebruikte technologie maar aan banden worden gelegd. Dat is zoals altijd een kansloze en heilloze weg.
Kansloos omdat juist de in het artikel aangehaalde software voor de gedwongen afgifte (coerced surrender) van sleutels al jarenlang een uitstekende voorziening heeft, die het de afperser fundamenteel onmogelijk maakt om te bepalen of de onder druk gezette persoon wel de "juiste" sleutel afgeeft.
En principieel heilloos omdat de voorgestelde dwangmaatregel niet in verhouding staat tot de werkelijk te verwachten opbrengsten. Het is een wassen neus die niets toevoegt maar potentieel veel afbreekt.
Het kan ook heel anders
Altijd blijkt deze wijze van redeneren weer ineffectief. Maar het kan, ook in Nederland, wel degelijk anders. Opsporingsinstantie High Tech Crime Unit van het KLPD geeft blijk van een andere, en al bewezen succesvollere benadering. Simpelweg komt het erop neer dat men accepteert dat de technologie voortschrijdt, deze begrijpt en waar mogelijk zelfs inzet.
Ook betekent dit dat doelmatige misdaadbestrijding hand in hand gaat met het investeren in kennis over nieuwe (vijandige) technologie, waardoor methodes ontwikkeld worden die van deze technologie als basisgegeven uitgaan. Natuurlijk heeft dat enige tijd nodig. Inmiddels heeft de HTCU echter allang de nodige successen geboekt.
Alleen moet iemand het de 20e-eeuwse bazen nog uitleggen
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee