Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Frederik Schröder

De onthullingen van Snowden en de daarop volgende berichten over de Amerikaanse NSA blijven de gemoederen bezighouden. Dat is terecht, want dergelijke schendingen van onze privacy zijn natuurlijk niet acceptabel. Maar soms lijkt het erop dat het alleen maar om die NSA gaat. Iedere week komt er wel weer een nieuwe onthulling. Wat daarbij een beetje uit het oog wordt verloren, zijn de bredere – en in mijn ogen veel zorgwekkendere – ontwikkelingen op het gebied van cybercriminaliteit.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De hele discussie over privacybescherming is terecht, maar het algemene onderwerp ‘databeveiliging’ mag daarbij niet op de achtergrond geraken.

Het feit dat de NSA nu een kwantumcomputer wil inzetten voor het onderscheppen en analyseren van dataverkeer, is een teken van de enorm snelle ontwikkelingen. Kwantumcomputers waren tot voor kort nog science fiction, maar die ontwikkeling is zo snel gegaan dat ze binnenkort dus realiteit zijn. De technische kennis en capaciteiten van cybercriminelen zijn gelukkig nog niet van dat niveau, maar zitten er ook niet al te ver onder en ook die ontwikkelen zich razendsnel. Dankzij de enorm snelle toename van rekenkracht – en dalende kosten – van computers in de afgelopen jaren, zijn cybercriminelen nu in staat om zelf ‘brute force’ aanvallen te gebruiken om bijvoorbeeld versleutelde wachtwoorden te kraken. Daar was tot enkele jaren geleden nog een supercomputer van ‘NSA-klasse’ voor nodig.

Ik denk dat we ons veel meer bewust zouden moeten zijn van de ontwikkeling van cybercriminaliteit, met name cybercriminaliteit gericht op kleine ondernemingen en individuen. Omdat veel – vooral grotere – organisaties zeer goede beveiligingsmaatregelen hebben genomen en die ook blijven verbeteren, kost het cybercriminelen steeds meer moeite om daar nog hun slag te kunnen slaan. Grote ondernemingen zullen altijd een doelwit blijven, maar in verhouding wordt het voor cybercriminelen steeds aantrekkelijker om hun inspanningen te richten op kleine bedrijven en consumenten. Die zijn zich vaak nog niet voldoende bewust van de noodzaak om zich te beveiligen en door de omvang van deze doelgroep valt daar ook een hoop te halen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in