Overslaan en naar de inhoud gaan

Hackers sluiten hotelgasten op

Het luxe 4-sterren Romantik Seehotel Jägerwirt in Oostenrijk heeft onlangs 1500 euro in bitcoins betaald aan hackers om de gevolgen van een grote aanval ongedaan te maken waarbij honderden gasten hun kamers niet meer in of uit konden.
Sleutel
© Pixabay License
Pixabay License

Ook het hypermoderne elektronische sleutelsysteem was namelijk gehackt.

Woedend

Het management van het hotel is na 4 aanvallen woedend en heeft daarom publiekelijk bekend gemaakt wat hen is overkomen, meldt de Oostenrijkse nieuwssite The Local.at. Dat is ook bedoeld als waarschuwing voor anderen tegen de gevaren van cybercrime. Maar ook als aanklacht tegen politie en verzekeraars die niet in staat waren hen te helpen en zeker niet om de aanvallen te voorkomen.

Bij de aanval, die overigens al de derde was die het hotel binnen enkele maanden te verduren had, ging een groot deel van het moderne IT-systeem uit de lucht. Daardoor konden gasten hun kamers niet meer in of uit en konden geen nieuwe sleutels geprogrammeerd worden.

Geen keus

Door de aanval gingen alle computers in het hotel down. Het reserveringssysteem en het betalingssysteem werkten daardoor ook niet meer.

Daar de aanval precies in het weekend plaatsvond waarin het wintersportseizoen van start ging en alle 180 kamers bezet waren, besloot het hotelmanagement het losgeld van 1500 euro maar te betalen. “We hadden geen keus”, stelt hotelmanager Christoph Brandstätter. “We waren helemaal volgeboekt. En noch de politie noch de verzekeraar helpt je in zulke gevallen. Betalen was goedkoper en sneller.” Hij is ontevreden over de verzekeraar: “Het herstel van de systemen na de eerste aanval afgelopen zomer heeft ons duizenden euro’s gekost, maar tot nu toe heeft de verzekering niets uitgekeerd omdat de schuldigen niet gevonden zijn.”

De hackers hebben de systemen na betaling van het losgeld vrijgegeven, maar volgens Brandstätter hebben ze wel een achterdeurtje open laten staan in het systeem via welke ze nog meer aanvallen hebben geprobeerd te doen. Die lukten niet omdat een groot aantal systemen is vervangen, moderne beveiligingstechnologieën zijn geïnstalleerd en wijzigingen in de netwerken zijn aangebracht. Bovendien laat het hotel alle deursloten vervangen en gaat het weer terug naar de oude vertrouwde sleutels.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in