Overslaan en naar de inhoud gaan

Hackers openen alle deuren van rijdende Tesla

De hack was onderdeel van een wedstrijd aan de Chinese universiteit van Zhejiang. De winnaars slaagden er in op afstand de deuren en het schuifdak te openen, de verlichting in- en uit te schakelen en de claxon te laten loeien van een rijdende auto. Ze wonnen daarmee een prijs van 100.000 dollar, meldt The Register.
Tesla

De wedstrijd was mede georganiseerd door het Chinese IT-beveiligingsbedrijf Qihoo 360. Een vertegenwoordiger van het bedrijf zei op de Chinese blogsite Weibo dat details van de hack in een later stadium vrijgegeven worden. Eerst krijgt Tesla de mogelijkheid de softwarefouten die de hack mogelijk maakten, te herstellen.

Tesla onderzoekt de problemen

Tesla heeft de resultaten in dank aanvaard. Het bedrijf zegt elke aanwijzing voor fouten in de software grondig te onderzoeken. Tesla was overigens geen sponsor van de wedstrijd. Elon Musk, de miljardair en oprichter van de Tesla autofabrikant, wil graag dat alle patenten die in zijn elektrische auto's zijn verwerkt in het open source domein worden vrijgegeven zodat de elektrische auto sneller gemeengoed wordt. Zijn bedrijf verklaart verder voorstander te zijn van een omgeving waarin betrouwbare onderzoekers helpen mogelijke zwakke plekken in de software te ontdekken en daar vervolgens op een verantwoordelijke manier en ter goeder trouw mee omgaan.

Auto's zijn in toenemende mate voorzien van computersystemen die kunnen communiceren met sensoren en andere IT-systemen buiten het voertuig. De intelligentie is bedoeld om het gebruiksgemak, het comfort maar vooral de veiligheid van de auto's te vergroten. Een groot risico is de kwetsbaarheid van deze systemen voor aanvallen van kwaadwillenden. Het openen van deuren of het bedienen van de audio is dan maar kinderspel. Wanneer ook de stuurbewegingen of de controle over de snelheid kan worden overgenomen - allemaal onderdeel van de zelfsturende of robotauto - raakt het oorspronkelijk doel uit zicht.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in