Overslaan en naar de inhoud gaan

Hackers kraken internetbankieren Rabobank

De criminelen breken in met behulp van een virus terwijl de klanten bezig zijn met hun transacties op de site, meldt dagblad Sp!ts.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Vervolgens kunnen zij ongezien extra betaalopdrachten aanmaken naar rekeningen die zij in het buitenland aanhouden. Het gaat nog niet om grootscheepse fraude. Dagelijks krijgt een handvol rekeninghouders te maken met deze diefstalvorm, bevestigt een woordvoerder van Rabobank tegen Sp!ts.

Rabobank niet uniek

De Nederlandse Vereniging van Banken weet van het bestaan van de fraudegevallen en waarschuwt dat de methode ook toepasbaar is bij andere banken. De Rabobank wil verder niet toelichten hoe de cybercriminelen te werk gaan. Het lijkt te gaan om een Trojan waarmee een 'man in the middle attack' kan worden uitgevoerd.

Volgens een woordvoerder van Kaspersky Labs in Sp!ts heeft Rabobank internetbankieren een goed beveiligde site. Hij omschrijft de situatie als een 'rat race' tussen beveiliging en criminelen. De methode die deze hackers gebruiken kan volgens hem nooit helemaal worden geautomatiseerd, gezien het aantal handelingen dat moet worden uitgevoerd. Daarom kan op deze manier niet op grote schaal geld worden ontvreemd.

Politie en justitie doen inmiddels samen met de banken fraude-onderzoek. Gedupeerden krijgen de schade door de bank vergoed.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee