Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote onenigheid in Senaat VS rond regels voor NSA

De Amerikaanse senaat is ernstig verdeeld over de regels die voor de National Security Agency (NSA) moeten gaan gelden met betrekking tot het verzamelen van gegevens van telefoon en dataverkeer. Grote IT-bedrijven hebben gepleit voor deze regels zodat de NSA niet langer het vertrouwen schaadt dat klanten moeten hebben in de vertrouwelijkheid van hun dienstverlening en producten.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De discussie gaat nu over een al afgezwakte vorm van de regels. De NSA zou volgens die aangepaste regels niet meer mogen doen aan 'bulk collection of phone and business records', ofwel geen massale ongerichte verzamelingen aanleggen. Volgens sommige democraten is de wet echter veel te vaag en voldoet daarmee niet aan wat de initiatiefnemers van de wet hebben bedoeld. "De wet is vaag genoeg om nog steeds zeer grote informatieverzamelingen aan te leggen. De NSA heeft keer op keer bewezen de mazen van de wetten op te zoeken en daarvan zijn er voldoende in deze wet", zegt de Democraat Mark Udall uit Colorado.

CEO's hekelen slappe wet

De CEO's van de bedrijven die vroegen om de regels voor de NSA hebben gisteren in een brief ook hun frustratie geuit over de slappe wet. Ze wijzen er op dat de regering van president Obama en het Congres hadden aangegeven dat zij het ongebreideld verzamelen van data aan banden zouden leen. Het huidige wetsvoorstel laat dat verzamelen echter nog steeds toe.

Aan de andere kant van het spectrum zitten juist de senatoren die vinden dat de wet allerlei zaken repareert die helemaal niet kapot zijn. "Mijn naam zit er in [de NSA-database] samen met die van iedereen. Maar eerlijk gezegd lig ik daar niet wakker van want ik praat niet met terroristen", is het commentaar van de Republikeinse senator Saxby Chambliss uit de staat Georgia. Zijn collega van de Democraten John Rockefeller zegt dat de afgezwakte wet het publiek misschien een beter gevoel geeft, maar in feite de nationale veiligheid ondermijnt. Hij meent dat de nationale veiligheid het meest is gebaat bij vertrouwen, in wat er gebeurt en de mensen die met de data omgaan. "Niemand heeft geklaagd over privacyschendingen. Iedereen is bezorgd over wat kan gebeuren."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in