Overslaan en naar de inhoud gaan

Groeiend aantal YouTubers trapt in simpele scams

YouTube lijkt steeds meer last te krijgen van opportunistische scammers. Deze week ging het populaire kanaal Linus Tech Tips op zwart.

De ruim 15 miljoen abonnees van het kanaal kregen plots een reeks filmpjes kregen te zien waarin Elon Musk ze lijkt aan te moedigen om investeringen in cryptomunten te doen. Inmiddels zijn de scams offline gehaald en is Linus Tech Tips weer als vanouds te bewonderen. Maar het is bepaald niet het eerste kanaal dat de laatste maanden slachtoffer werd van scammers – hooguit een van de grootste.

Verschillende YouTubers, waaronder Sully en The PC Security Channel, hebben in de afgelopen maanden al waarschuwingen geplaatst voor oplichters die de eigenaren van YouTube kanalen proberen te verleiden om besmette bestanden te downloaden. Kanaaleigenaren krijgen per mail een aantrekkelijk sponsor aanbod, waarvoor ze een contract moeten downloaden.

Zelfs de BBC sloeg een jaar geleden al alarm over dit probleem. Maar vooralsnog lijkt YouTube weinig genegen additionele beveiligingsmaatregelen te treffen – waarschijnlijk omdat de scams vaak zwaar leunen op menselijk falen, en niet op een technisch geavanceerde aanval.

Redline Stealer

Leo van The PC Security Channel laat zien hoe de hackers simpele, maar slimme trucs gebruiken om standaard beveiligingsmaatregelen te omzeilen. Het bestand dat wordt aangeboden is bijvoorbeeld simpelweg zo groot dat de meeste antivirussoftware er niet mee overweg kan. Ook de meeste online scanning services accepteren zulke grote bestanden niet.

In de bestanden zit onder meer een zogenaamde Redline Stealer verborgen – een stuk code dat logingegevens en wachtwoorden verzamelt en deelt met de afzenders. Dergelijke code is voor een klein prijsje te koop op online hackerforums. “Slim” is dat deze oplichters het bestand kunstmatig vergroten (door een heleboel nullen toe te voegen aan de code) tot een omvang waar de meeste antivirus-maatregelen niet meer op aanslaan.

De aanval is nogal primitief, maar net als bij voorschotfraude (de bekende “Nigeriaanse prinsen” die een exorbitante erfenis bij je kwijt willen), blijken ook simpele oplichters met genoeg geduld uiteindelijk altijd slachtoffers te vinden.

De scammers gebruiken de Redline Stealer om toegang te krijgen tot het YouTube account, en vervangen de bestaande filmpjes. Meestal gaat het dan om video’s die de nietsvermoedende kijkers van het kanaal moeten verleiden om bepaalde links te volgen of geld (liefst cryptocurrency) over te maken.

Wakker worden

Een onbekende die je een sponsoraanbod wil doen waarvoor je een .exe van 750MB moet downloaden en uitvoeren, zou altijd alarmbellen moeten doen rinkelen. Maar niet iedereen lijkt altijd verdacht op dit soort overduidelijke signalen, en zolang de virusscanner geen alarm slaat, is er voor sommige mensen kennelijk geen reden voor argwaan.

Een populair kanaal als Linus Tech Tips is met de hulp van Google redelijk snel in staat de schade te herstellen. Maar voor YouTubers met minder volgers kan het soms heel moeilijk kan zijn om snel de hulp te krijgen die ze nodig hebben.

Hoeveel YouTube-kanalen de afgelopen maanden slachtoffer zijn geworden van dit soort scams, is moeilijk te zeggen. Maar het simpele feit dat dit soort scams eenvoudig zijn op te zetten, en dat de standaard beveiligingsmethoden er meestal niet op aanslaan (two-factor authentication werkt bijvoorbeeld ook niet als de scammers eenmaal toegang hebben tot een vertrouwd device), doet vermoeden dat deze dreiging, hoe primitief ook, voorlopig niet zal verdwijnen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in