Overslaan en naar de inhoud gaan

'Gmail-inboxen worden nog steeds gescand'

Tegen de belofte van Google in worden de inboxen van miljoenen Gmail-gebruikers nog steeds gescand voor bedrijfsdoeleinden. Dat meldt de Wall Street Journal. Google zou volgens de Amerikaanse krant maar weinig actie ondernemen om toe te zien op de gedragingen van (externe) developers die, vaak ongemerkt, toegang hebben tot de digitale postvakken van Gmail-gebruikers.
Google Gmail
© Google
Google

Ruim een jaar geleden verklaarde Google dat het zelf zou stoppen met het scannen van de mailboxen van Gmail-gebruikers. De informatie die de zoekgigant opduikelde uit deze scans werd gebruikt om diezelfde gebruikers gepersonaliseerde advertenties voor te schotelen. Toentertijd gaf Google aan te stoppen met deze scans om de gebruikers het vertrouwen dat “Google hun privacy en de veiligheid van hun gegevens de hoogst mogelijke prioriteit geeft”, te laten behouden.

E-mail based services

Volgens The Wall Street Journal (artikel achter paywall) laat Google echter honderden externe software-ontwikkelaars de inboxen van miljoenen Gmail-gebruikers scannen. Het zou hierbij gaan om de inboxen van gebruikers die zich hebben aangemeld voor e-mail based services. Hierbij valt te denken aan prijsvergelijkingsdiensten, geautomatiseerde routeplanners of andere hulpmiddelen die via e-mail communiceren met de gebruikers.

Volgens het onderzoek van de Amerikaanse krant doet Google maar weinig om toe te zien op de developers van deze diensten, die hun computers en soms zelfs personeel, trainen om de inbox van Gmail-gebruikers door te spitten.

Developers die gelinkt zijn aan diensten of apps waarvoor de gebruikers zich met hun Gmail-, Microsoft- of Yahoo-account hebben aangemeld, zouden op reguliere basis door de inboxen van gebruikers gaan. Ze analyseren dan de berichten om zo waardevolle data te genereren waarmee ze hun producten en algoritmes beter inrichten. Volgens enkele bedrijven zou dit zelfs de "algemene praktijk" zijn.

Gebruikersovereenkomsten

Volgens de bedrijven die The Wall Street Journal sprak, zijn deze handelingen vaak afgedekt in de gebruikersovereenkomsten van de diensten waarvoor de Gmail-gebruikers zich aanmelden. Er wordt dus geen expliciete toestemming gevraagd aan de gebruikers zelf.

Tegelijkertijd zouden er strikte protocollen zijn voor de werknemers die daadwerkelijk de e-mails van de gebruikers lezen. Enkele bedrijven zouden zich in het verleden schuldig hebben gemaakt aan het doorlezen van e-mails, maar hier inmiddels mee zijn gestopt om de "gegevens van de gebruikers beter te beschermen".

Google zelf verklaart dat het alleen gegevens verstrekt aan externe ontwikkelaars die het heeft doorgelicht en aan wie gebruikers expliciet toestemming hebben gegeven voor toegang tot de e-mail. De eigen werknemers van Google lezen alleen e-mails in "zeer specifieke gevallen waarin gebruikers toestemming vragen of geven, of waar dat nodig is voor beveiligingsdoeleinden als het onderzoeken van een bug of misbruik".

Gebruikers kunnen zelf de toestemmingen en instellingen voor hun account beheren, en zodoende de toestemmingen voor derden aanpassen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in