Overslaan en naar de inhoud gaan

FBI waarschuwt voor CEO-fraude via virtuele vergaderplatforms

De FBI ziet een toename van criminelen die via virtuele vergaderplatforms bedrijven en particulieren proberen op te lichten. Het gaat om CEO-fraude, waarbij gevraagd wordt om geld over te maken naar een rekening.
FBI logo (op blauw)
© FBI
FBI

De oplichting komt tot stand nadat criminelen e-mailadressen hebben gekraakt, waarna zij zich voordoen als het slachtoffer. Daarna wordt geprobeerd om anderen geld over te laten maken naar een rekeningnummer van de crimineel.

De FBI ziet tussen 2019 en 2021 een toename van klachten over misbruik van virtuele vergaderplatforms, waarbij onder meer CEO’s, CFO’s en financieel directeurs geïnstrueerd werden om geld over te boeken. De FBI noemt geen namen van platforms waarbij dit gebeurde, maar beschrijft ze als “een soort samenwerkingstechniek die door individuen over de hele wereld wordt gebruikt om informatie te delen via audio, videoconferenties, schermdeling en webinars”.

Thuiswerken

Criminelen zijn zich meer op virtuele vergaderplatforms gaan richten nadat bedrijven massaal op afstand gingen werken als gevolg van de COVID-19-pandemie. Criminelen maken listig gebruik van de techniek. Het slachtoffer ziet bijvoorbeeld vanwege ‘technische problemen’ alleen een stilstaand beeld van de CEO, zonder audio. In sommige gevallen wordt er zelfs deepfake audio gebruikt waarbij een stem wordt nagebootst.

De FBI raadt onder meer gebruik van secundaire kanalen aan en het toepassen van tweefactorauthenticatie. Ook is het belangrijk om e-mailadressen extra te controleren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in