Overslaan en naar de inhoud gaan

Cyberveiligheid bedreigd door gebrek aan digitale vaardigheden

De mens lijkt nog altijd de zwakste schakel in cyberveiligheid. In de top tien van opkomende cyberveiligheidsdreigingen voor 2030 staat een tekort een digitale vaardigheden op nummer twee, en menselijke fouten op nummer drie. De top tien is gepubliceerd door het Europese cyberagentschap ENISA.

Helemaal bovenaan de lijst staan supplychain-aanvallen. Daarbij komen organisaties in de problemen komen hun ICT-leverancier of een samenwerkingspartner slachtoffer is van een cyberaanval. Hoe meer leveranciers en partners er aan de ICT-keten deelnemen, hoe groter de kans op kwetsbaarheden en mogelijkheden voor aanvallen.

Grensoverstijgende kritieke infrastructuur

De ‘Foresight Cybersecurity Threats For 2030′ van ENISA wordt ieder jaar bijgewerkt. De eerste versie verscheen in 2022. Supplychain-aanvallen stonden eerder ook al bovenaan.

Een opvallende stijger in de lijst vormen ict-dienstverleners die in meerdere lidstaten actief zijn. Doordat kritieke infrastructuur steeds vaker over grenzen heen verbonden is, neemt het risico op grootschalige uitval toe.

Gat tussen geleerd en gedicht

Interessant is dat het gebrek aan digitale vaardigheden is opgeschoven van de laatste naar de tweede plaats in de lijst. 2023 was het Europese jaar van de vaardigheden, maar voorlopig lijkt het gat tussen wat er nodig is op het gebied van digitale veiligheid en wat er daadwerkelijk is geleerd nog niet gedicht.

Volgens ENISA hangt dit nauw samen met het misbruik van ongepatchte systemen. Dat staat op positie vier in de lijst en is nu nieuw in de top tien. Niet alle medewerkers blijken te weten wat ze moeten doen om kwetsbare systemen te updaten.

Nieuw: natuur en milieu

Een andere nieuwkomer in de lijst is de impact van natuurlijke/milieudisrupties op kritieke digitale infrastructuur. Dit is dus het gevaar dat kritieke infrastructuur niet werkt vanwege bijvoorbeeld overstromingen, aardbevingen of aanhoudende droogte.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in