Overslaan en naar de inhoud gaan

Cyberpreventie: utopisch of realistisch?

Het zal je maar verteld worden als beveiligingsprofessional. Er bestaan slechts twee soorten organisaties: zij die al weten dat ze gehackt zijn en zij die dat nog niet weten. Met andere woorden: je hebt al gefaald.

Nu, je moet je natuurlijk eerst afvragen welk (eigen)belang de auteur met zo’n uitspraak heeft. Maar als je vervolgens er even over nadenkt kan je in mijn opinie maar tot één conclusie komen: wat er ook aan de hand is, moeten we er voor zorgen dat het nooit meer gebeurt.

Als samenleving zijn wij Nederlanders uiterst veerkrachtig, collaboratief en vastberaden. Wat passen ons constant aan en zijn niet fatalistisch. Wat ons tracht binnen te vallen wordt afgeweerd. En we doen dat met z’n allen. Of dat nu de zee is die dat al eeuwen probeert, buitenlandse strijdkrachten of georganiseerde criminelen.

Wat als we met z’n allen nu eens besluiten dat we cybercriminaliteit beu zijn? Wat is daar voor nodig? In denk dat dat drie elementen zijn: intense samenwerking tussen consumenten, bedrijfsleven, technologieverstrekkers en overheid op het gebied van gegevensuitwisseling, wetgeving die cybermisdadigers minstens zo hard straffen als traditionele misdadigers, en constant verbeterende technologie.

Wij Nederlanders zijn op ons best als we samenwerken aan een gewaagd doel. Laat dat het vermijden van cybermisdaad zijn in 2017.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in