Overslaan en naar de inhoud gaan

Criminelen scoren het best bij tech- en mediabedrijven

Bedrijven uit de tech- media en telecomsector (TMT) geven gemiddeld 60 miljoen euro uit aan IT, waarvan gemiddeld 23% naar IT-beveiliging gaat. Toch is deze sector desondanks de sector die het hardst getroffen wordt door cyberaanvallen.
wanhoop angst bezorgd
© Shutterstock
Shutterstock

Dit blijkt uit de vijfde editie van een jaarlijks onderzoek (pdf) van zakelijk verzekeraar Hiscox. "Je zou verwachten dat een sector met veel technische kennis goed voorbereid en beschermd is tegen cybercrime", stelt Yasin Chalabi, Manager Cyber & Data risks en professional insurance bij Hiscox. "Echter, de cijfers laten zien dat geen enkele sector volledig beschermd is tegen cybercrime. Het gaat niet simpelweg om een forse investering in cybersecurity, maar ook om de juiste kennis en expertise om cybercrime te herkennen, data goed te beveiligen en te herstellen bij schade."

Na de TMT-sector zijn de financiële dienstverlening en de gezondheidszorg de hardst getroffen sectoren, volgens het rapport. Ondanks dat bedrijven zich tegenwoordig bewust zijn van de risico's, blijft de voorbereiding op een herstel na een aanval achter. Dat heeft tot gevolg dat 89% van de getroffen organisaties tot wel een maand bezig is de schade te herstellen die het gevolg is van de aanval .

Ransomware in de lift

Ransomware heeft een veel grotere impact in deze editie van het onderzoek dan in de voorgaande jaren. Om hun bedrijfsvoering weer op gang te krijgen heeft 45% van de getroffen bedrijven losgeld betaald. Vorig jaar was dat nog maar 20%. Drie kwart van de gedupeerde bedrijven moest alsnog investeren om verloren gegane data weer te kunnen gebruiken. Chalabi: "Denk aan klantenbestanden, financiële administratie of contentproducties."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in