Overslaan en naar de inhoud gaan

Botnet 223 landen uitgeschakeld

Bij een internationale politieactie is een groot netwerk van gekaapte computers ontmanteld. Een man uit Wit-Rusland is opgepakt.
Cyborg
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Het ontmantelde netwerk heeft de naam Andromeda gekregen, maar is ook wel bekend onder de naam Gamarue. Het botnet werd gebruikt om meer dan 80 typen malware te verspreiden. Ongeveer 2 miljoen computers in 223 landen en gebieden waren besmet. Het is niet bekend hoeveel gedupeerden uit Nederland komen.

Het hoofd van de Europol-afdeling European Cybercrime Center Steven Wilson is in zijn nopjes. "Dit is opnieuw een voorbeeld van samenwerking tussen de internationale opsporingsdiensten en de industrie om de belangrijkste cybercriminelen op de knieën te krijgen", stelt hij in een verklaring.

De eerste tekenen van het bestaan van Andromeda verschenen in september 2011. Het primaire doel was om inloggegevens te ontfutselen. Het was echter zo ingericht dat anderen er modules in konden hangen onder meer voor de verspreiding van malware. Microsoft en ESET hebben 18 maanden gewerkt aan de voorbereiding van de actie. Uiteindelijk hebben zij alles besproken met de internationale politie-organisaties om het neerhalen van het botnet te plannen.

Het botnet Andromeda wordt ook in verband gebracht met een ander netwerk, Avalanche. Dat probeerde gebruikersnamen en wachtwoorden voor internetbankieren in handen te krijgen. Bovendien wilden de makers computers vergrendelen met gijzelsoftware. Avalanche werd vorig jaar uit de lucht gehaald na vier jaar onderzoek. Informatie uit die zaak werd gebruikt bij het oprollen van Andromeda.

Het onderzoek werd uitgevoerd door justitie in de Verenigde Staten en Duitsland, in samenwerking met de Europese politiedienst Europol, de justitiële samenwerking Eurojust en Microsoft.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in