Overslaan en naar de inhoud gaan

Belgische dienstverlener betaalt tonnen na ransomware

De Belgische managed service provider ITxx heeft 300.000 dollar (ongeveer 252.000 euro) betaald aan hackers voor encryptiesleutels. Dat zegt het bedrijf op zijn website.
ransomware
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Vrijdag constateerde het bedrijf dat het was geraakt door een ransomware-aanval. Daardoor waren de gegevens van 60 klanten versleuteld. Het gaat om klanten die werken in HR en accounting. Deze klanten hadden geen toegang tot de data en werden ernstig verstoord in de operatie, zegt ITxx.

Volgens de dienstverlener was er na onderzoek geen andere conclusie dan over te gaan tot het betalen van losgeld. Zaakvoerder Philippe Van Cauwenbergh van ITxx zegt daarover in een persbericht: “In het belang van onze klanten, en omdat experten ons op het hart drukten dat er geen alternatief was, zijn we overgegaan tot de betaling van het losgeld. We doen er nu alles aan om onze klanten snel weer operationeel te krijgen.”

Conti

Het zou gaan om werk van zeer gespecialiseerde en gesofisticeerde cybercriminelen. Tegen de Belgische zender VRT Nieuws zegt het bedrijf dat het ging om de ransomware Conti waarvan het vermoeden is dat er Russische hackers achter zitten.

Het bedrijf stelt dat voorlopig onderzoek door securitybedrijf Secutec aantoont dat er geen bedrijfs-, klanten- of werknemersgegevens zijn gecompromitteerd. Het voegt toe in het bericht: “Ook qua beveiliging van de infrastructuur en klantendata wijst alles erop dat ITxx geen schuld trof in de ransomware-aanval.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in