Overslaan en naar de inhoud gaan

Belgische ambtenaren krijgen hack-training

Het Centrum voor Cybersecurity België gaat ambtenaren drie jaar lang opleidingen aanbieden over cybersecurity. Eén daarvan is de opleiding hacken. Het doel van de Belgen is om met de opleiding ambtenaren beter te wapenen tegen cybercriminelen.
hacker
© CC0
CC0

‘Als we willen dat onze federale computernetwerken goed beveiligd zijn, is een goede opleiding in cyberveiligheid cruciaal’, zegt Nathalie Van Raemdonck van het CCB tegen Het Nieuwsblad. Er wordt gekozen voor een opleidingen hacken, om zo zelf in de rol van een aanvaller te kruipen. De opleiding leert ambtenaren hoe zij andere systemen binnen kunnen dringen en wat ze kunnen doen om dit te voorkomen. De IT-managers van de Belgische overheid, voor wie de cursussen bedoeld zijn, kunnen onder meer kiezen voor een cursus netwerkbeveiliging, platformbeveiliging of hacking. In totaal krijgen vijfhonderd ambtenaren dit jaar een opleiding. De meesten daarvan werken bij een ICT-afdeling. Na de cursus moeten zij zelf hun kennis verspreiden binnen hun organisatie.

‘Digitale kennis’ Nederlandse ambtenaren groeit
Ook in Nederland wordt gewerkt aan de ‘digitale kennis’ van ambtenaren.. De kennis van Nederlandse ambtenaren hierover neemt toe, zo concludeert althans de Studiegroep Informatiesamenleving en Overheid in een rapport dat aan de Tweede Kamer is aangeboden. Gemeenten hebben volgens de studiegroep hun onderlinge samenwerking op het terrein van digitalisering fors geïntensiveerd. Of dit voldoende samenhang oplevert tussen verschillende digitale overheidsstrategieën is wel de vraag. De studiegroep ziet ook dat het aantal mensen met 'digitale kennis' bij het Rijk, uitvoeringsorganisaties en gemeenten groeit, hoeveel een groot aandeel ervan extern is ingehuurd. 

Bron: Binnenlands Bestuur / Sjoerd Hartholt

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in