Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple dicht malware-gat in macOS niet

Ruim negentig dagen nadat beveiligingsonderzoeker Filippo Cavallarin een gat in de beveiliging van macOS vond en dit doorstuurde naar Apple, is het besturingssysteem nog steeds kwetsbaar. Dat schrijft de onderzoeker op zijn blog.
caution malware code
© CC0
CC0

Cavallarin ontdekte dat de macOS Gatekeeper-beveiligingen kunnen worden omzeild met malware en uiteindelijk schadelijke code kunnen uitvoeren, door de Gatekeeper-beveiliging in de luren te leggen. De Gatekeeper-beveiliging vraagt gebruikers om de bevestiging dat ze applicaties van buiten de Mac App Store willen installeren.

Gatekeeper omzeilen

Op zijn blog beschrijft Cavallarin hoe hij te werk ging. Kortgezegd omzeilt hij de Gatekeeper-beveiliging doordat hij in de hand wordt gewerkt door de manier waarop het macOS netwerkshares behandelt en als ‘veilig’ ziet. Het systeem kan worden omzeild door een zip-bestandarchief te openen dat malafide code bevat. Hierdoor zouden hackers hypothetisch alle code kunnen uitvoeren die ze maar willen.

Nog steeds is er voor de kwetsbaarheid iemand nodig die de zip-files opent en de bestanden als ‘veilig’ markeert, maar er lijkt dus een redelijk eenvoudige manier te zijn om malafide code op macOs uit te kunnen voeren.

Apple doet vooralsnog niets

Cavallarin wees Apple ruim 90 dagen geleden op de kwetsbaarheid in het besturingssysteem en dan vooral de Gatekeeper-beveiliging. De onderzoeker was in de veronderstelling dat Apple de kwetsbaarheid inmiddels wel had weggewerkt, maar schrijft nu dat in de laatste macOS 10.14.5-versie het lek nog steeds niet is gedicht. Volgens Cavallarin had het probleem al uit de wereld moeten zijn. "Dit probleem moest worden afgehandeld op 15 mei 2019, maar Apple begon mijn e-mails negeren. Aangezien Apple op de hoogte is van mijn deadline voor 90 dagen openbaring, maak ik deze informatie openbaar”, zo schrijft de onderzoeker op zijn blog.

Apple heeft tot nu toe geen inhoudelijke uitspraken gedaan over de ontdekkingen en een eventuele oplossing van de kwetsbaarheid.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in