Overslaan en naar de inhoud gaan

Anonymous hackt website Amerikaanse overheid

De gehackte site is van de U.S. Sentencing Commission. Deze overheidsinstelling bepaalt het vonnissenbeleid van de federale rechtbanken in de Verenigde Staten. Zaterdagavond maakte de commissie zelf bekend dat de site tijdelijk was gehackt maar inmiddels is hersteld. Alle publicaties, statistieken en trainingsmaterialen zouden weer als vanouds toegankelijk zijn. Dat meldt de nieuwssite Computerworld. De site van de USSC (www.ussc.
Business
Shutterstock
Shutterstock

gov) was overigens vanochtend rond 8 uur Nederlandse tijd niet bereikbaar.

Zelfdoding Aaron Swartz directe aanleiding

In de verklaring op de gehackte site gaf het hackerscollectief Anonymous aan dat de zelfdoding van internetactivist Aaron Swartz, ruim 2 weken geleden, de directe aanleiding vormde voor de actie. Hij zou de dood zijn ingejaagd “omdat hij werd gedwongen een spel mee te spelen dat hij niet kon winnen”.

Swartz was aangeklaagd omdat hij enkele jaren geleden illegaal miljoenen artikelen had gedowdnload uit de databank JSTOR van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Hij zou daarvoor jarenlang de gevangenis in kunnen draaien en een enorme boete moeten betalen. Nabestaanden verklaarden na zijn dood dat justitie mede schuldig was aan Swartz’ dood door hem zo hard aan te pakken.

Aangevallen site gekozen om symbolische betekenis

Anonymous had de site van de U.S. Sentencing Commission tot doelwit gekozen om zijn “symbolische betekenis”, aldus de verklaring. De federale richtlijnen voor strafoplegging aan verdachten stellen openbare aanklagers in staat burgers te beroven van hun grondwettelijk vastgelegde recht op een eerlijk proces door een juryrechtbank, beweerden de hackers. Dat zou een “duidelijke schending” van een artikel in de Amerikaanse grondwet zijn dat bescherming moet bieden tegen “wrede en ongebruikelijke straffen”.

De hackers kondigden in hun verklaring verder aan dat ze nog meer acties zullen voeren in het kader van een campagne die ze Operation Last Resort (Operatie Laatste Toevlucht) hebben genoemd.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in