Overslaan en naar de inhoud gaan

AIVD keurt telefoon Sectra goed voor staatsgeheime communicatie

De telefoon is ontwikkeld in samenwerking met de AIVD. Hij biedt interoperabiliteit tussen verschillende beveiligingsdomeinen. Daardoor kan op een veilige manier geclassificeerde informatie gedeeld worden op nationaal en EU-niveau. Dat betekent dat bijvoorbeeld ministers als Dijsselbloem op hun telefoon met gescheiden domeinen kunnen bellen zonder dat de informatie die zij hierop uitwisselen kan uitlekken naar de andere groepen waarmee zij communiceren.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Zo krijgt hij voor communicatie met Nederlandse ministers Nederlandse sleutels en voor communicatie met Europese bewindslieden in de Eurogroep krijgt hij aparte sleutels.

De telefoon is bedoeld voor overheidsdiensten, het ministerie van Defensie en partijen in vitale onderdelen van de maatschappij.

Een na hoogste beveiligingsniveau

De AIVD werkt voor gevoelige informatie met 4 niveaus waarvan STG Geheim het een na hoogste is. Daaronder valt informatie “die in verkeerde handen grote schade kan toebrengen.”

Zowel de hardware als de software zijn zelf ontwikkeld door het Zweedse bedrijf Sectra. De Tiger 7401 is nadrukkelijk geen smartphone. Gebruikers kunnen er alleen mee bellen, sms'sn en versleutelde berichten versturen tussen 2 telefoons.

De Tiger 7401 is de opvolger van de Tiger XS en is daarmee compatibel.

In 2010 won Sectra al een aanbesteding van de Raad van de Europese Unie voor een 4-jarig contract voor zijn Tiger XS-telefoon. In Nederland wordt deze telefoon al langer gebruikt door ministeries en de strijdkrachten. Ook deze telefoon is gecertificeerd voor gebruik tot het classificatieniveau STG Geheim.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in