Overslaan en naar de inhoud gaan

Agile en DevOps stellen traditionele testprocedures ter discussie

Bedrijven en instellingen die verzuimen om serieus te investeren in testing en kwaliteitsborging worden vroeg of laat geconfronteerd met een instabiel applicatielandschap dat vol zit met bugs. Gefrustreerde klanten en een forse reputatieschade zijn het onvermijdelijke gevolg. Wanneer er veel repeterend, geestdodend werk zit in het testen – en dat is al snel het geval – wordt het interessant om het testen geheel of gedeeltelijk te automatiseren. Crowdtesting is ook een reële optie.
Agile
© Shutterstock
Shutterstock

Organisaties staan onder hoogspanning om voortdurend nieuwe digitale producten en diensten, websites en (mobiele) applicaties uit te rollen. De druk op de IT-afdeling om snelle oplossingen te leveren die beter aansluiten bij de hedendaagse verwachtingen groeit exponentieel. Het testen van software wordt met de opkomst van Agile en DevOps een steeds belangrijker onderdeel van het softwareontwikkelproces. Het oprukkende Internet of Things zet nog eens extra druk op de ketel.

Agile werken klinkt sexy, maar het impliceert tevens dat er frequenter deelproducten worden opgeleverd, die vaker getest moeten worden. Hoe pakt u dit aan? Om een verantwoorde beslissing over testing en quality assurance te kunnen nemen, moeten IT-managers eerst weten wat er allemaal te koop is. Op basis van Gartner’s nieuwste Magic Quadrant for Application Testing Services1 kunnen IT-managers een short list opstellen.

De markt voor het uitbesteden van application testing is omvangrijk. Gartner heeft meer dan 300 aanbieders in beeld, waarvan er uiteindelijk 18 in het magische kwadrant zijn terechtgekomen. Het gaat om grote mondiale spelers met een lang trackrecord die gemiddeld 15% per jaar in omzet groeien. Zij kunnen groeien omdat bedrijven de testcapaciteit die ze zelf in huis hebben kritisch tegen het licht houden en steeds vaker besluiten om het testen te outsourcen. Bovendien zoeken ze extern een oplossing voor de meer complexe testklussen. De snelle adoptie van Agile en DevOps (56% van de opdrachtgevers werkt inmiddels volgens deze methodiek) vraagt ook om een heroverweging van de traditionele, trage testprocedures. Dankzij nieuwe testtechnologie en innovatieve leveringsmodellen worden opdrachtgevers op hun wenken bediend. Wat zijn de belangrijkste trends?

1. RPA (Robotic Process Automation)

Het automatiseren van het testproces en dan vooral de slimme automatisering heeft de toekomst. Het verkort testcycli, verbetert de efficiëntie en verlaagt de kosten. Smart automation houdt in dat de test provider intensief gebruik maakt van cognitieve technologie, kunstmatige intelligentie en machine learning. Kunstmatige intelligentie betekent dat de testsoftware die dingen kan doen die over het algemeen als intelligente menselijke vaardigheden worden gezien (zoals analyseren, besluiten nemen en problemen oplossen). Er is sprake van machinaal leren wanneer computers het vermogen verwerven om iets te doen waarvoor ze niet expliciet zijn geprogrammeerd. Als het gaat om robotic process automation staan we volgens Gartner pas aan het begin. Desondanks zijn er al bedrijven die 80% van het testproces hebben geautomatiseerd. Testproviders die er in 2019 nog niet in zijn geslaagd tenminste 60% van het testproces te automatiseren, hebben weinig overlevingskansen. Lang niet alle RPA-systemen zijn al zelflerend. Zogenoemde self-healing testsystemen liggen volgens de experts wel degelijk in het verschiet.

2. TaaS (Testing-as-a-Service)

Dankzij de opkomst van cloud computing zijn testleveranciers tegenwoordig ook in staat om nieuwe en flexibelere, schaalbare leveringsmodellen aan te bieden die gebaseerd zijn op de werkelijke afname van testdiensten. Deze zogenoemde TaaS-systemen zorgen er voor dat het testbudget verschuift van capex naar opex. Hoewel het basisprincipe van het on demand testdiensten afnemen hetzelfde is, zijn de variaties in de afleveringsmodellen groot. Wat te denken van Quality Assurance as a Service3, Functional Test as a Service, Automation as a Service, Performance Test as a Service en Test Maturity Assessment as a Service.

3. Crowdtesting

Crowdtesting is volgens Gartner een veelbelovend businessmodel dat bedrijven flexibiliteit en kostenvoordelen belooft, inclusief een snelle toegang tot alle wereldwijd beschikbare testcommunities. Crowdtesting kan worden uitgevoerd door ‘echte mensen’ die bijvoorbeeld de gebruiksvriendelijkheid of veiligheid van een applicatie testen met eigen apparaten, op verschillende locaties, platforms en in verschillende taalgebieden. Full-service testproviders kunnen eigen mensen ter beschikking stellen of een partnerschap aangaan met een ‘pure-play’ crowdtester. Het uitbesteden van testen aan een community is vooral zinvol bij gespecialiseerde testklussen, zoals het testen van mobiele applicaties, web-based applicaties, websites en bij het testen op de gebruiksvriendelijkheid van de applicatie. De beloning kan variabel zijn; bijvoorbeeld afrekenen op basis van het aantal ontdekte bugs. Crowdtesting is niet helemaal van risico’s gespeend. Zo moeten opdrachtgevers voldoende waarborgen inbouwen voor de bescherming van hun intellectueel kapitaal. Verder vergt de aansturing van een online gemeenschap de nodige aandacht en tijd. In de Market Guide for Crowdsourced Application Testing Services2 signalereert Gartner dat crowdsourcing als overkoepelend fenomeen het afgelopen jaar met ongeveer 40 procent is toegenomen. Hoewel er wereldwijd heel veel crowdsourcing gemeenschappen actief zijn, zoals bijvoorbeeld Topcoder, is het aantal communities dat zich louter met het testen van sofware bezig houdt zeer beperkt. Gartner telt niet meer dan 30 platforms voor crowdtesting. De in totaal 21 service providers die zich alleen maar met crowdtesting bezighouden, beschikken over meer dan 1 miljoen communityleden. Crowd testing gebeurt nog grotendeels handmatig. Goede testers zijn schaars. Het blijkt dat autisten het testwerk evident sneller uitvoeren dan andere testers. Sommige detacheringsbureaus voor testers maken dankbaar van deze wetenschap.

Tips

Kies voor een test provider die in staat is om het testproces verregaand te automatiseren met behulp van kunstmatige intelligentie en machine learning. Investeer in een van de vele as-a-service-leveringsmodellen die tegenwoordig beschikbaar zijn voor het uitvoeren van testen en het opslaan en beheren van testgegevens in de cloud. Overweeg een testprovider die gespecialiseerd is in de specifieke bedrijfstak waarbinnen de onderneming werkzaam is. Maak gebruik van crowdtesting als snelheid geboden is, of als mobiele applicaties op verschillende locaties moeten worden getest, waarbij de testers gebruikmaken van verschillende software, hardware en netwerkconfiguraties. Ontwikkel speciale teststrategieën voor het Internet of Things.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in