Overslaan en naar de inhoud gaan

12 signalen dat je kind een hacker is...

Computerbeveiligingsexpert Roger Grimes heeft daar ervaring mee. Hij en zijn vrouw wisten hun zoon op tijd uit een kringetje te halen waarin relatief onschuldige activiteiten uit de hand begonnen te lopen. Aan die ervaring heeft hij een aantal observaties overgehouden die ouders kunnen waarschuwen dat hun kind aan het hacken is geslagen:
Business
Shutterstock
Shutterstock
 1. Je kind zegt gewoon dat-ie het doet, of schept op over hoe makkelijk dat is In het eerste stadium praten kinderen vaak over dingen waarvan ze zich afvragen of dat wel in d ehaak is; hacken is daar één van.
 2. Je kind weet dingen over je waarvan je je niet herinnert dat je die met hem gedeeld hebt Als dat te vaak gebeurt, neust je kind waarschijnlijk rond op je pc.
 3. Je kind drijft geheimhouding wel erg ver door Als je op de pc van je kind geen enkel leesbaar bestand vindt, geen logbestanden en ook geen geschiedenis in zijn browser, dan heeft het wat te verbergen.
 4. Je kind heeft meerdere accounts waar het je geen toegang toe wil geven Dat is op zich geen bewijs van hacking, maar als je kind veel voor je verborgen wil houden, zal dat ongetwijfeld gaan om zaken waar jij het niet mee eens bent.
 5. Je vindt hacking-tools op de computer van je kind Als je bij een inventarisatie van de aanwezige software portscanners, vulnerability scanners, tools om denial of service aanvallen uit te voeren, mappen met malware e.d. aantreft, of alleen maar versleutelde bestanden, kun je ervan uitgaan dat je kind als hacker actief is.
 6. Je kind adviseert je om je beveiliging te verbeteren en verandert IP-adressen Hackers worden zelf ook vaak aangevallen door andere hackers; als je kind dus geobsedeerd raakt door de veiligheid van zijn pc en andere pc’s in huis, mag je ervan uitgaan dat er iets aan de hand is.
 7. Je hoort in het voorbijgaan hackersterminologie Als kinderen onderling termen als pwnd sites, Ddos en doxing gaan gebruiken, moet dat een waarschuwing voor hun ouders zijn.
 8. Je internetprovider of derden waarschuwen je Als je van je interntprovider of wellicht ook van onbekenden de waarschuwing krijgt dat je moet ophouden met je hackactiviteiten, kun je er beter niet vanuit gaan dat er een vergissing in het spel is.
 9. De vrienden van je kind zijn onderwerp van onderzoek geweest Als goede vrienden van je kind de aandacht van de autoriteiten hebben getrokken, is er een goede kans dat jouw kind er ook bij betrokken is, zeker als ze vaak samen computeren.
 10. Je kind verandert altijd het scherm als je zijn kamer binnenwandelt Normaal gesproken zit iemand ook wel eens gewoon van het scherm te lezen. Altijd een muis- of toetsenbordactie uitvoeren als je onverwacht binnenkomt geeft te kennen dat je kind niet wil dat je ziet waar-ie mee bezig is.
 11. Je ziet geen verdachte activiteiten in je logs Als je gebruik maakt van software voor ouderlijk toezicht, mag je verwachten dat daar af en toe iets gesignaleerd wordt. Het is niet normaal als een kind nooit iets doet wat op of net over het randje is. In dat geval heeft-ie waarschijnlijk ergens een proxie opgezet.
 12. Schoolcijfers maken een opmerkelijke verbetering door De cijferlijsten op school behoren om begrijpelijke redenen tot de meest favoriete hackingdoelen van kinderen.

Meer informatie over het ontdekken van hackingactiviteiten van je kind, en suggesties over de aanpak van dat gedrag is te vinden in Grimes blog op InfoWorld.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in