Overslaan en naar de inhoud gaan

Spanning tussen VS en EU over aanpak Apple

Het Amerikaanse ministerie van Financiën zegt dat de Europese Commissie grenzen overschrijdt door fiscale deals van bedrijven als Apple, Starbucks en Amazon met nationale belastingdiensten in Europa te typeren als verboden staatssteun.
Apple

In een gisteren gepubliceerd rapport stellen de Amerikanen dat het directoraat mededinging van eurocommissaris Margrethe Vestager zich beweegt richting een 'supranationale belastingautoriteit'. Dat meldt het FD vanochtend.

Ook dreigen de Amerikanen met tegenmaatregelen als Vestager dit pad blijft bewandelen. Bedrijven en belastingdiensten hebben over die verrekenprijzen vaak afspraken gemaakt, waardoor bedrijven hun belastingaanslag kunnen drukken. Maar volgens Vestager gaat dit niet altijd volgens het 'arm's length'-beginsel , ofwel dat daarvoor geen marktprijzen worden gebruikt. Daardoor is volgens haar sprake van ongeoorloofde staatssteun. De Amerikaanse overheid rept van een nieuwe benadering die niet strookt met internationale afspraken.

Hoogte terugvordering Apple nog niet bekend

Vestager oordeelde vorig jaar dat de Nederlandse fiscus ruim 25 miljoen euro moet terugvorderen bij koffieketen Starbucks. Apple en Amazon wachten nog op de uitkomsten van onderzoeken die in 2014 zijn gestart. Apple moet mogelijk miljarden terugbetalen door een speciale belastingregeling met de Ierse fiscus. Een besluit daarover is herhaaldelijk uitgesteld. De Britse zakenkrant Financial Times meldde gisteren dat de Europese Commissie naar verwachting volgende maand hierover een knoop doorhakt.

Het 25 pagina's tellende rapport, dat gisteren op de website van het Amerikaanse ministerie van financiën is geplaatst, lijkt een laatste poging van de Amerikaanse overheid om Vestager op andere gedachten te brengen. Het kan ook zijn dat de VS hoopt dat EU-lidstaten hierdoor druk op de Europese Commissie uit gaan oefenen om de Verenigde Staten niet te veel voor het hoofd te stoten. Europese politici zijn mogelijk gevoelig voor argumenten dat de EU zich een dergelijk conflict niet kan veroorloven, zeker niet na het besluit van de Britten om de EU te verlaten.

'EU heeft pik op Amerikaanse techbedrijven'

In de VS leeft al geruime tijd het gevoel dat de Europese Commissie specifiek Amerikaanse technologiebedrijven in het vizier heeft. Europese beleidsmakers zouden in de ogen van de VS gefrustreerd zijn dat Amerikaanse techbedrijven de digitale wereld domineren. Vestager heeft ook een politiek gevoelig onderzoek lopen naar misbruik van marktdominantie door Google. Het dagelijks bestuur van de EU heeft altijd ontkend Amerikaanse (IT-)bedrijven eruit te pikken.

Wraakactie ligt al klaar

Amerikaanse senatoren hebben geopperd om een obscuur artikel uit de Amerikaanse belastingwetgeving te gebruiken om Europa te straffen als Amerikaanse multinationals het slachtoffer worden van 'discriminerende belastingpraktijken', meldt het FD. Dit artikel, ook wel section 891 genoemd, biedt de mogelijkheid om de belastingdruk van Europese bedrijven in de VS in één klap te verdubbelen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in