Overslaan en naar de inhoud gaan

Siemens koopt Mendix voor 600 miljoen euro

Het van oorsprong Nederlandse lowcode-patform Mendix komt onder de hoede van Siemens. Het Duitse bedrijf wil er zijn digitaliseringsstrategie mee aanvullen. Siemens gaat Mendix helpen sneller te innoveren en zijn afzetmarkt te vergroten.
Derek Roos
© Mendix
Mendix

Mendix blijft onder eigen naam met eigen portfolio werken. Siemens wil wel de technologie gebruiken om de eigen ambities op het gebied van IoT en clouddiensten aan te vullen. Siemens betaalt 600 miljoen euro (ruim 700 miljoen dollar) voor de overname.

Oprichter en CEO Derek Roos ziet de overname als een logische volgende stap in de ontwikkeling van het bedrijf. Hij schetst in een blog dat er weinig bedrijven op de wereld zijn die net als Siemens omgaan met zoveel bedrijfskritische gegevens en in staat zijn de grenzen tussen de fysieke en digitale wereld te laten vervagen. Roos ziet dat nieuwe technologieën zoals virtual reality, Internet of Things en kunstmatige intelligentie een versnelling teweeg brengen in het vervagen van die grenzen tussen de fysieke en digitale wereld. Vanwege die versnelling ontstaat een grote behoefte aan snelle applicatie-ontwikkeling, iets waar Mendix zich met low-code softwareontwikkeling in heeft gespecialiseerd.

Smart apps denken mee

Mendix heeft bijvoorbeeld onlangs de term 'smart app' geïntroduceerd die de context betrekt bij zijn acties. CTO Johan den Haan zegt in een interview dat morgen op AG Connect verschijnt: "De volgende generatie applicaties worden smartapps, denken we. Een smartapp heeft drie belangrijke eigenschappen: hij is bewust van de omgeving, is intelligent en is pro-actief. Een gebruiker hoeft niet meer naar de app toe om een actie te triggeren of om informatie op te halen, maar de app komt naar jou toe. Met push notifications of suggesties op het juiste moment.” Een voorbeeld van een smart app is bijvoorbeeld een app van een arts die op het moment dat de arts bij het bed staat de juiste informatie over de patiënt laat zien. Siemens heeft op zijn beurt weer een groot marktaandeel in de medische wereld.

Mendix begon in 2005 als Rotterdamse startup met een platform dat veel van het standaard codeerwerk bij softwareontwikkeling overneemt. Ook werknemers in de business, die geen verstand hebben van programmeren, kunnen daardoor een belangrijker rol krijgen bij software-ontwikkeling. Deze zogeheten 'low-code  model-driven' manier van software bouwen heeft de afgelopen jaren op veel plekken in bedrijfsleven en overheden voet aan de grond gekregen. Low-code softwareontwikkeling is ook omarmd door de grote systeemleveranciers. Mendix heeft bijvoorbeeld een sterke integratie met de clouddiensten van IBM, SAP en Pivotal. In 2012 verhuisde het hoofdkantoor van Mendix naar Boston.

In de markt voor low-code softwareontwikkeling concurreert Mendix onder meer met OutSystems, Kony, en Appian. Ook aanbieders van clouddiensten zoals Salesforce en Oracle hebben een eigen low-code applicatieplatform. Die zijn echter doorgaans beperkt tot het maken van toepassingen op het eigen platform.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in