Overslaan en naar de inhoud gaan

Scheurgras

Als kind wilde ik astronaut worden, wie niet? En als dat niet zou lukken, zou ik bij Koot en Bie gaan. Toegegeven, niet al te realistische dromen, en zelfs onwenselijk in het laatste geval. Ter verdediging, ik was nog jong; ik had toen bijvoorbeeld ook net bedacht dat het prima was als ik met één hand zou juichen als ik dan een keer die touretappe zou winnen. Met losse handen fietsen was nog problematisch. Echter, iemand op tv juichte ook met één hand toen hij won; de opluchting was groot.
gras
© Shutterstock
Shutterstock

Met dergelijke ambities is het niet verrassend als je later in de IT terecht komt. Als werktuigkundig ingenieur aan de TU in Eindhoven leer je van alles, maar het allerbelangrijkste is toch wel de kunde van de bullshit detector: meten is weten, en als het niet gemeten kan worden, bestaat het niet. Wat ze je daar niet leren is dat het hebben van een bullshit generator in de praktijk minstens zo nuttig is. Daar zijn andere opleidingen voor; dat wisten wij aan de universiteit toen ook al, en we keken daarop neer. Onverstandig, heel onverstandig.

Zeker in de IT is die kunde rijkelijk voorradig. Toen de heren Jacobse en Van Es van Tuinadvizeurderscentrum Jacobse en Van Es aan de deur kwamen bij de mevrouw om de tuin winterklaar te maken, werd snel duidelijk dat handelen geboden was. “Kijk eens Van Es: scheurgras! Oh, oh.” (Het Haagse accent moet je er zelf bij denken.)

Iedereen die in de IT werkt, moet op enig moment een scheurgras-momentje hebben gehad. Het jargon vliegt je om de oren, het ene nog vager dan het andere. De snelheid van ontwikkelen, meten we met ‘velocity’, terwijl we een multi-cloud strategie implementeren, en uiteraard ook onderzoeken of ChatGPT iets voor ons kan betekenen.

Uiteraard zit daar allemaal een verhaal achter, maar wie begrijpt het echt? Technologie is voor veel mensen een black box, met complexiteit van mythische proporties. Durf te vragen, accepteer geen algemene samenvattingen. Te veel projecten en investeringen gaan mis hierdoor, in bedrijfsleven en overheid. Als het niet kan worden uitgelegd in niet-technische termen, is het nog onvoldoende begrepen, en dat hoort een rode vlag te zijn.

De IT is nog te vol van de neutronenkorrels voor het gras en het stipuderen van de aarde met bavianenprigment, allemaal om uw tuin winterklaar te maken. Als u deze laatste zin niet begrijpt, Jacobse en Van Es hadden u graag geholpen. De vraag is: is uw IT al winterklaar?

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (nummer 4 2023). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in