Overslaan en naar de inhoud gaan

'Philips zou Apple hebben verstikt'

Volgens de oud-topman van Philips zou het bedrijf uit Eindhoven Apple hebben verstikt. In 1996 sprak Philips met Apple over een overname. Boonstra blikt hierop terug in het boek 'Boonstra, 19 lessen van Nederlands meest dwarse CEO' van Manfred Bik, dat donderdag verschijnt. Het FD kreeg het boek al onder ogen en bericht over de afgeketste deal tussen Apple en Philips.
Philips

De gesprekken met Apple waren een jaar voordat Steve Jobs zijn rentree maakte. Philips had toen ambities om zich in de computertechnologie te versterken. Het stond op dat moment onder leiding van Jan Timmer, maar de benoeming van Boonstra was al aangekondigd. In het boek dat donderdag verschijnt vertelt Boonstra hierover: "Jan Timmer zei: 'Jij bent mijn opvolger', dus ik moest de knoop maar doorhakken of we wel of niet verder gingen praten. We waren daar met vier man geweest. Dudley (Eustace, toenmalig CFO van Philips, red.) en ik waren tegen. De zondag nadat we terug waren gekomen uit Cupertino hebben we daar een gesprek over gehad. We zouden dat bedrijf met onze cultuur verstikt hebben."

Volstrekt kreupel

Volgens Boonstra paste de bedrijfscultuur van Philips helemaal niet bij die van Apple. '"Dat was nog: Eindhoven. Dat was nog: als het hier niet is uitgevonden, dan is het niet goed. Wij zouden Apple op verschillende manieren volstrekt kreupel hebben gemaakt."

Geen spijt

Jobs wist met de ontwikkeling van iTunes, de iPod, iPhone en iPad het bedrijf te doen uitgroeien tot de waardevolste onderneming ter wereld. Boonstra (78) kan er niet mee zitten dat hij de man is die Apple niet gekocht heeft. "Je weet absoluut niet hoe het gelopen zou zijn. Dat weet je altijd pas als je dáár bent, op het moment dat het gebeurt. Zo is het leven."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in