Overslaan en naar de inhoud gaan

IT-sector bereidt zich voor op avondklok

IT-leveranciers in Nederland treffen al voorbereidingen voor de avondklok die dit weekend kan ingaan. Brancheorganisaties hebben vragen ontvangen van leden die willen weten hoe ze toch hun personeel na 20:30 uur op pad kunnen sturen, mocht dat nodig zijn. Met een informatiepagina en een werkgeverstemplate wordt hulp geboden.

Een van de coronamaatregelen waar de Tweede Kamer zich nu over buigt, is de avondklok. Mocht die er komen, dan betekent het dat burgers tussen 20:30 en 4:30 uur zonder geldige reden niet meer op straat mogen zijn. Voor de IT-sector levert dit weinig problemen op, denken brancheorganisaties, maar daarvoor moeten wel wat voorbereidingen worden getroffen.

“Gelukkig kan veel werk op afstand worden gedaan. Mocht dat niet zo zijn dan laten we het aan de bedrijven om de afweging te maken of het noodzakelijk is dat werknemers na half negen op pad gaan”, zegt Tim Toornvliet van branchevereniging NLdigital. Ook de Dutch Hosting Provider Association (DHPA) die de hostingsector vertegenwoordigt, heeft er geen zorgen over of het werk doorgang kan vinden. “We hebben ook geluiden opgevangen dat mensen nu eerder richting datacenter zouden gaan om werkzaamheden uit te voeren omdat ze straks mogelijk belemmerd of beperkt worden in hun bewegingsvrijheid”, zegt directeur Ruud Alaerds. En daarnaast verwacht men het werk nog te kunnen doen. “Maar bij de gratie van de acceptatie van vrijstellingsdocumenten zoals we die hebben rondgestuurd.”

Kritiek proces

De bedrijven die met vragen komen, zijn vooral organisaties die onderdeel zijn van een kritiek proces. Het gaat dan om hardwareleveranciers die ook support doen, dienstverleners die een storingsdienst bemannen, telecombedrijven en distributiecentra van IT-apparatuur. Zij willen vooral weten of ze hun mensen op pad kunnen sturen, mocht dat noodzakelijk zijn.

De brancheorganisaties stellen daartoe nu informatie beschikbaar. NLdigital komt met een informatiesite die verwijst naar de website van de Rijksoverheid. DHPA komt daarnaast nog met een template dat werkgevers kunnen gebruiken als werkgeversverklaring.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in