Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Ik ben een IT’er, aan mij heb je niks’

"Ik ben een IT’er, aan mij heb je niks." Voor ik het goed besefte, had ik deze zin uitgesproken. Ik vond het meteen een rare uitspraak. Ter verdediging: ik deed deze uitspraak tegen een man die mij aanzag voor een doktersassistente van de huisartsenpost. Bijna trots liet hij het gat in zijn hoofd aan mij zien, in de hoop dat ik daar iets zinnigs over kon zeggen.
Innovatie
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

"Wat zeg ik nu, dit klopt helemaal niet!", dacht ik. Want volgens mij heb je een IT’er broodnodig. Toch zijn er veel organisaties die het met deze uitspraak eens lijken te zijn. Zij proberen het zonder.

Organisaties waarbij IT niet de kerntaak is, zien IT vooral als noodzakelijk kwaad en een grote kostenpost. De gedachte is dat eigen IT-kennis niet nodig is, als je al je IT-diensten maar uitbesteedt. Het uitbesteden van IT is dan misschien niet direct goedkoper, maar je bent in elk geval van een hoop kopzorgen af.

Is dat wel zo?

Veel organisaties werken informatie- of data gedreven. Zij zijn totaal van IT afhankelijk. Welke kopzorgen besteed je dan eigenlijk uit? Je hoeft zelf niet meer voor updates te zorgen, back-ups te checken en storingsdiensten te draaien. Maar jij blijft verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid, beschikbaarheid en bescherming van je data. De uitvoering kun je uitbesteden, de verantwoordelijkheid niet.

De zorgen die verdwijnen, maken plaats voor nieuwe zorgen. Hoe kun jij controleren of de leverancier de benodigde stappen onderneemt om jouw data betrouwbaar, beschikbaar en veilig te houden? Wie kan aangeven waar jouw huidige en toekomstige behoeften op IT-gebied liggen? Door de grote verwevenheid tussen systemen moeten leveranciers met elkaar samenwerken. Wie zorgt er voor dat dit goed verloopt? Wie gaat voor jou het gesprek aan met de leveranciers en kan jou van onafhankelijk advies voorzien?

Ook bij het uitbesteden van de IT-diensten is het belangrijk dat je zelf IT-kennis in huis haalt of houdt. De rol van de IT’er zal veranderen van een uitvoerend naar regisserend. De IT-architectuur, -visie en bedrijfsprocessen vormen hiervoor de kaders. Daarnaast houdt jouw eigen IT-expert overzicht over het IT-landschap en zorgt er voor dat de juiste leveranciers in actie komen bij eventuele problemen.

De man met het gat in zijn hoofd had op dat moment inderdaad meer aan een huisarts dan aan een IT’er. Maar voor je bedrijfsvoering is een IT’er broodnodig. Ook als je al je IT-diensten hebt uitbesteed.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in