Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe innovatieve technologie in operatiekamers sneller kan worden ingepast

De kosten voor zorg stijgen en zorgpersoneel wordt schaarser. Technologische hulpmiddelen om processen te ondersteunen krijgen daarom ruim baan in ziekenhuizen. Toch verloopt de implementatie vaak moeizaam. Hoe kan het beter?
ICT bij ziekenhuizen
© Onderzoeksraad voor Veiligheid
Onderzoeksraad voor Veiligheid

Navin Sewberath Misser, verbonden aan de Open Universiteit, verdedigt op 27 januari het proefschrift 'Introducing Technological Innovations in Operating Rooms in Hospitals' waarin een raamwerk wordt gepresenteerd dat richting geeft bij het inpassen van technologische hulpmiddelen en informatiesystemen in de operatiekamer.

Complexe ruimte

Zaken die het gebruik van nieuwe technologie in het ziekenhuis bemoeilijken, zijn onder meer de verschillende manieren van implementatie. Ook heeft de introductie van nieuwe apparatuur in een complexe omgeving zoals een operatiekamer directe gevolgen voor de werkwijze van medewerkers, maar ook voor de ruimte waarin ze werken. Daarnaast worden er vaak extra eisen gesteld aan nieuwe technologie in deze ruimte door zowel ziekenhuizen als fabrikanten.

Geen tijd

Sewberarth Misser keek mee tijdens de introductie van een statische camerahouder en onderzocht welke stappen werden genomen en wat er daarbij misgaat.

“Uit een aantal geobserveerde operaties, bleek één operatie te worden uitgevoerd zonder gebruik van de camerahouder omdat deze niet op de juiste plek was opgeborgen. Een aantal andere operaties startten later omdat medewerkers meer tijd nodig hadden om de camerahouder in elkaar te zetten”, zo valt te lezen in het persbericht.

Voorbereiding

Het raamwerk dat Sewberath Misser ontwikkelde, beschrijft onder meer organisatorische en technische voorbereidingsactiviteiten, waardoor de problemen die ontstonden bij de introductie van de camerahouder in de toekomst mogelijk kunnen worden voorkomen.

Aanmelden voor de verdediging van het proefschrift kan via de website van de Open Universiteit. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in