Overslaan en naar de inhoud gaan

Hiërarchie is dood

Heeft u dat nou nooit? Net een presen­tatie voor een stel managers gehouden in je beste jip-en-janneketaal en dan voor al die moeite beloond worden met een stukje besluitvorming waar de honden geen brood van lusten. Nooit daarna het idee gehad, dat u wel eens zaken zou willen doen met mensen die er wel verstand van hebben?
Hipster
© CC0 - Unsplash
CC0 - Unsplash

Troost u, u bent niet de enige. Gemiddeld ligt er een eeuw van inzichten tussen de organisatievorm van een bedrijf en de organisatievorm die voor een dergelijk bedrijf passend zou zijn. Ja, dat houdt tevens in dat er nog genoeg bedrijven bestuurd worden op een wijze die in de 19e eeuw niet misstaan had.

Kenmerkend voor dat soort bedrijven is dat de ‘baas’ zo ongeveer absolute macht heeft en de lijfeigenen die er werken maar beter kunnen doen wat hen gezegd wordt – anders zwaait er wat. Kennis is leuk, maar macht is beter. Het gevolg is dat alles vanaf de werkvloer helemaal moet doordringen tot de hoogste baas voordat überhaupt een besluit genomen wordt. En als het ooit zover komt, dan moet dat besluit zich door al die lagen management heen weer een weg terug vinden naar de werkvloer.

Kennis is leuk, maar macht is beter

In de praktijk komt het er op neer dat je dan gewoon te laat bent – Schluss, aus, Ende. Welkom in de 21e eeuw. Zou je al die tijd, die je nodig hebt om door te dringen tot het hoogste management en het dan allemaal nog eens uit te leggen niet gewoon kunnen besparen? Ja, dat kan. Sterker nog, typische 21e eeuwse bedrijven doen het ook zo. Wie het snapt mag beslissen – binnen de kaders van het beleid uiteraard, maar zo nodig ook daarbuiten. Want risico nemen mag.

En als u nou denkt: ‘Gut, dat is nieuw. Daar had ik nog nooit van gehoord. Toch maar eens een boek over kopen’, dan geeft u alleen maar aan hoe ver u eigenlijk achter loopt. Want dat boek is allang geschreven door Fradette en Michaud. Het heet De kinetische onderneming en het stamt uit 1998.

Zo’n twintig jaar geleden dus.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in