Overslaan en naar de inhoud gaan

Digital transformation jaagt ICT-bestedingen aan

De wereldwijde markt voor technologische infrastructuur en middleware groeit als kool. Gartner noteert een flinke groei in de totaalbestedingen in applicatie-infrastructuur en middleware in 2017. Volgens het onderzoeksbureau is de markt afgelopen jaar al 12 procent gegroeid. Dit kalenderjaar zullen deze markten de grens van 30 miljard dollar aan bestedingen ruim doorbreken, door de aanhoudende wereldwijde groei in digitale transformaties in bedrijfsvoeringen.
Gartner
© Gartner
Gartner

De verschuiving naar digitale bedrijfsprocessen ligt aan de basis van deze marktgroei, zo zegt Gartner. Ook nieuwe technologische trends zoals cloud computing, de implementatie van IoT-toepassingen (Internet of Things), analytics-programma’s en kunstmatige intelligentie (AI) stimuleren deze wereldwijde groei in de uitgaven aan applicatie-infrastructuur en middleware (AIM).

Volgens de cijfers van het onderzoeksbureau bedroegen de marktinkomsten in 2017 ruim 28,5 miljard dollar. Daarmee is een groei behaald van bijna 12 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dit jaar verwacht Gartner een groei naar ruim dertig miljard dollar.

Vliegwielwerking

De genoteerde groei komt dus voornamelijk door de wereldwijde implementatie van nieuwe technieken in bedrijfsvoeringen. Dit omvat migratie naar cloudplatformen, de toenemende vraag naar real-time gegevens en analytics daarvan, een verschuiving naar een API-economie, en de implementatie van kunstmatige intelligentie en IoT in de werkprocessen van bedrijven.

"Een nieuwe benadering van applicatie-infrastructuur is de basis waarop organisaties hun digitale initiatieven bouwen en daarom is de sterke vraag op de AIM-markt een bewijs van deze digitalisering", zegt Fabrizio Biscotti, vice-president bij Gartner. "Hoe meer bedrijven overgaan op digitale bedrijfsmodellen, des te groter de behoefte aan moderne applicatie-infrastructuur om gegevens, software, gebruikers en hardware te verbinden op manieren die nieuwe digitale diensten of producten opleveren."

Gartner voorspelt dat de AIM-markt in 2018 zelfs nog sneller zal groeien dan het voorgaande kalenderjaar. Daarna lijkt de rek er wel uit; volgens het onderzoeksbureau zal de bestedingsgroei elk jaar vertragen tot ongeveer 5 procent in 2022.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in