Overslaan en naar de inhoud gaan

Telefoons zijn ICT

Wie heeft er nog een fysieke – al dan niet analoge – telefooncentrale binnen het bedrijf? Grote kans dat die dan wordt onderhouden door de technische dienst of de facilitair manager van het bedrijf. Deze zorgt voor het plaatsen of vervangen van toestellen, de bekabeling, het toekennen van telefoonnummers en het instellen van specifieke functies in die centrale.
telefoon
© Pixabay
Pixabay

Veel bedrijven stappen over naar gehoste telefooncentrales in de cloud. Telefonie wordt dan ICT en valt onder de hoede van de IT-afdeling. En daar begint het dilemma. Op de een of andere manier accepteren of beseffen bedrijven niet dat telefonie nu ICT is. De facilitaire afdeling of technische dienst heeft moeite met het kwijtraken van de verantwoordelijkheid en het monopolie over telefonie die ze al meer dan 25 jaren heeft.

Het conflict dat tussen de ICT-afdeling en de facilitaire dienst is ontstaan, is simpel op te lossen door heldere serviceafspraken vast te leggen: wie is verantwoordelijk voor welke onderdelen?

Maar telefonie is ICT. Je belt met VoIP-telefoons, die een webserver draaien en firmware hebben, ze zijn aangesloten op het datanetwerk en worden gevoed door PoE-poorten in een switch. Ze krijgen een IP-adres van een dedicated DHCP-server op een VLAN, en je belt vaak over een aparte internetlijn met QoS die gescheiden is van je normale internet. Ga je nog een stap verder, dan integreer je bellen met softphones; je belt met je eigen nummer via een app op je pc (bijvoorbeeld Teams of je ERP-pakket).

Het conflict dat tussen de ICT-afdeling en de facilitaire dienst is ontstaan, is simpel op te lossen door heldere serviceafspraken vast te leggen: wie is verantwoordelijk voor welke onderdelen? ICT zorgt voor devices, netwerken en verbindingen, protocollen en netwerkdiensten. De telefooncentrale in de cloud is een app die je benadert via een browser, om nummers toe te kennen, toestellen te activeren, en functies in te schakelen als meeluisteren, nummerweergave, rechten om naar buiten te bellen, het telefoonmenu op het algemene nummer en nog veel meer. De telefooncentrale als app wordt functioneel beheerd door een applicatiebeheerder: dat is de nieuwe rol voor de facilitaire of technische dienst.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (augustusnummer 2021). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in