Overslaan en naar de inhoud gaan

SURFnet en KPN starten 3-jarige LTE-proef

SURFnet maakt daartoe gebruik van het LTE-netwerk dat KPN inmiddels rond Utrecht actief heeft. De faculteit Diergeneeskunde van de universiteit heeft 100 LTE-telefoons van LG Electronics beschikbaar voor studenten en docenten om de begeleiding en beoordeling bij het werken in het veld te vereenvoudigen. De proefboerderij van de universiteit dient als model voor de situaties die de studenten ook tijdens hun werkstages bij boeren kunnen tegenkomen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

In geval van problemen kunnen ze op de LTE-toestellen makkelijk nog even een instructiefilmpje bekijken of hun docent via een videoverbinding vragen even mee te kijken. Het LTE-netwerk is zo'n 4 keer sneller dan het huidige 3G-netwerk.

Wereldwijd toegang tot eigen netwerk

Voor SURFnet is de proef vooral belangrijk voor de verdere ontwikkeling van Eduroam, het authenticatiesysteem dat studenten op zo'n 5000 locaties in 50 landen zonder extra inloggen toegang geeft tot hun eigen universiteitsnetwerk. Eduroam moet er voor zorgen dat studenten straks wanneer zij buiten bereik van hun wifi-netwerk komen zonder dat zij het merken overschakelen naar een 3G of 4G mobiel datanetwerk. "Bandbreedte moet als zuurstof in de lucht beschikbaar zijn," zei vertrekkend SURFnet directeur Kees Neggers. In het najaar moet die naadloze koppeling met het mobiele netwerk van KPN en SURFnet beschikbaar komen.

LTE leidt snel tot verdrievoudiging datagebruik

Voor deze proeven met nieuwe toepassingen voor een LTE-netwerk zijn SURFnet en KPN een driejarig contract aangegaan. LG is als partner aangehaakt omdat het bedrijf in Korea bij de eigen telecomaanbieder U Plus al een LTE-netwerk actief heeft met bijbehorende toestellen. Volgens Bas Dekkers, directeur van LG Nederland, is de ervaring dat de beschikbaarheid van LTE snel leidde tot een snelle verhoging van het gebruik van mobiele bandbreedte van gemiddeld 1 tot nu 3 GB per gebruiker per maand. Daarbij is vooral het gebruik van video en sociale media populair.

LTE zakelijk al te gebruiken

KPN zegt naast de proef met SURFnet ook open te staan voor andere experimenten met LTE. "Het gaat ons niet alleen om de techniek, maar vooral om de ontwikkeling van de volgende generatie toepassingen," zei Danny Sanders, Manager Mobile Voice Services van KPN. Het telecombedrijf biedt zakelijke klanten inmiddels de mogelijkheid voor 17,50 euro extra per maand bovenop een 3G-abonnement een LTE-SIM-kaart te kopen om van het 4G-netwerk rond Den Haag en Utrecht gebruik te maken.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in