Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Sven van de Riet

Het nieuwe jaar is nu een paar weken onderweg en het lijkt al wel duidelijk dat het Internet of Things veelvuldig in het nieuws zal zijn in 2015. AutomatiseringGids bracht twee berichten over het Internet of Things (IoT) deze week:
Business
Shutterstock
Shutterstock

Als voorbeeld van het gebrek aan consumentenbelangstelling voert Deloitte de installatie van vele smartmeters door een energiebedrijf opgevoerd. Huishoudens konden hun energieverbruik via een online dashboard volgen. Het idee was uiteraard dat mensen hun energiehuishouding zouden optimaliseren als ze het verbruik goed kunnen volgen. Na drie jaar hadden de meeste mensen nog geen blik geworpen op het dashboard.

Het rapport concludeert dat veel consumenten geen belang hebben bij IoT, maar dit lijkt mij precies de verkeerde conclusie. Het rapport suggereert dat consumenten niet zitten te wachten op getallen, maar inzichten willen. Dat geloof ik echter ook niet: als consument wil je effect. Aan een op IoT-gebaseerde oplossing die 10 procent energiebesparing realiseert heb ik meer dan aan een oplossing die mij het inzicht verschaft dat ik 10 procent energie kan besparen. Consumenten willen IoT toepassingen waarbij sensoren zélf slimmer energiegebruik realiseren. Technologie die onzichtbaar en op de achtergrond stuurt en optimaliseert zonder je telkens lastig te vallen.

Mijn voorspelling is dan ook: organisaties die het effect centraal stellen gaan ons in de komende jaren verrassen met nieuwe producten die leunen op IoT-toepassingen. Devices, sensoren en software worden op slimme manieren gecombineerd tot praktische toepassingen. Vanuit Denemarken werd bijvoorbeeld deze week de app Be My Eyes buiten de eigen landsgrenzen gelanceerd (het nieuws werd onder andere belicht door Quartz.
Deze app verbindt blinde mensen aan ziende mensen waarbij de mobiele telefoon wordt ingezet als de ogen. Een mooi voorbeeld hoe een device (telefoon met camera), connectiviteit en software worden gecombineerd tot een oplossing voor een praktisch probleem. Dan heb je maximaal effect.

Mijn verwachting is dat nieuwe toepassingen rondom het Internet of Things veel positieve bijdrages gaan leveren aan dit soort innovatieve oplossingen. Op de achtergrond, dat wel.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in