Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Rob Rosendaal

Het nieuwe verdrag vormt een bedreiging voor de verdere ontwikkeling van een open en vrij internet.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Ondanks verzet van diverse veelal westerse landen, waaronder Nederland en alle andere EU-landen, de VS, Japan, Australie en Canada is tijdens de conferentie in Dubai in december vorig jaar toch een resolutie aanvaard die het verdrag uitbreidt naar het internetdomein. Bovendien zijn diverse bepalingen aanvaard die niet uitblinken door duidelijkheid en wellicht misbruikt kunnen worden voor censuur en overheidscontrole van het internet door bepaalde overheden.

We moeten ons goed realiseren dat het internet zonder overheidsregulering is uitgegroeid tot een vrij en open platform voor wereldwijde economische groei en voor sociale en politieke emancipatie. Behoud van een open en vrij internet blijft ook voor de toekomst van groot belang, we staan immers pas aan het begin van de echte digitale samenleving. Het bestaande “multi-stakeholder” model waarbij overheden, bedrijven en civil society groepen in overleg met elkaar samen gezamenlijk sturing geven aan de verdere ontwikkeling van het internet biedt daarvoor de beste garanties, zo leert de ervaring van de afgelopen jaren.

Het is daarom goed dat Nederland samen met een aantal andere landen besloten heeft dit nieuwe verdrag niet te ondertekenen. We zullen over dit onderwerp ongetwijfeld het komende jaar nog meer horen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in