Overslaan en naar de inhoud gaan

'Duur elektronisch patiëntendossier kan in de prullenbak'

Patiënten kunnen in de toekomst mogelijk kiezen voor een veiliger elektronisch patiëntendossier. Dat melden de Volkskrant en de NOS.
verbaasd
© Shutterstock
Shutterstock

Amsterdamse huisartsen hebben samen met ict'ers een systeem bedacht waarbij patiëntendossiers niet via een centraal punt worden uitgewisseld, zoals bij het traditionele EPD het geval is. In het nieuwe initiatief kunnen patiëntendossiers direct bij de huisarts worden opgevraagd. Dat gebeurt via de internetverbinding van de huisarts. Twintig huisartsen en vijf huisartsenposten in Amsterdam gaan experimenteren met een alternatief systeem voor het uitwisselen van medische gegevens. Aan het eind van dit jaar wordt het systeem geëvalueerd.

De opzet van het Elektronisch Patiëntendossier stuit met name bij huisartsen op bezwaren. De tegenstanders hebben met name moeite met het feit dat iedereen met een BIG-authorisatie - grofweg alle zorgverleners - in principe bij de gegevens kan die in het EPD worden opgeslagen. Ook vinden ze de manier waarop gegevens in het Landelijk SchakelPunt worden opgeslagen onveilig. Het nieuwe systeem gaat uit van de huisarts. ,,De huisarts heeft een medisch beroepsgeheim, maar hoe kan hij daar nu aan voldoen als hij niet kan laten weten welke zorgverlener de gegevens van zijn patiënten mag opvragen?', zegt Guido van 't Noordende, die aan de Universiteit van Amsterdam onderzoek doet naar privacy en grote computersystemen, en het bedrijf heeft opgericht dat het nieuwe systeem maakt.

In principe kan dit gedistribueerde systeem het Landelijk SchakelPunt - waarin honderden miljoenen zijn geïnvesteerd - overbodig maken. Een woordvoerster van de initiatiefnemers liet op NPO Radio 1 weten dat dat in haar ogen inderdaad zou kunnen. Haar verwachting is echter dat de systemen naast elkaar zullen bestaan.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in